Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Å høre forfattere snakke om sine egne bøker er alltid interessant, så da Font forlag minnet meg på at John Hart var på turné i Norge og skulle på besøk på Bergen off bibliotek (BoB blant venner) dro jeg med meg husbonden og broderen til forfattermøtet. John Hart ble intervjuet av Monica Yndestad som selv skriver krim, noe som ikke ga seg noe særlige utslag i spørsmålene, men takk og pris hun lot mannen snakke!

John Hart har utgitt fem bøker som alle er oversatt til norsk, det vil si – han skrev først to bøker som i følge ham selv er så elendige at selv hans nærmeste familie ikke får lov til å lese dem…

Bøkene som vi faktisk har tilgang til er oversatt til svært mange språk og han har vunnet Edgar Allen Poe prisen to ganger, for Ved elven (2008)og Det siste barnet (2010). Hart skriver om mennesker som har opplevd noe traumatisk i sin barndom eller fortid og det er et mål at hovedpersonen forandrer seg gjennom handlingen – var det katarsis vi kalte det før i tiden? Når han starter med en ny bok er det hovedpersonen og dennes historie som driver fortellingen framover. Han fortalt at han ville prøve å skrive ut i fra miljøet i den siste boken – Syndenes forlatelse – men det fungerte ikke – så her var det mye bortkastet arbeid og mange tusen ord som gikk «down the drain». Han gikk tilbake til sin gamle metode og fant hovedpersonen Elizabeth, noe skjer slik at et gammelt traume kommer opp igjen, forfatteren «turned up the heat» og satte henne i gang med «the search for light in darkness». Jeg likte godt denne frasen, for mennesker trives best i orden, med en viss grad av forutsigbarhet og oversikt.

Harts egen favoritt blant romanene sine er Det siste barnet – og der fikk han mange nikk fra salen.

Han fortalte litt om en vanlig arbeidsdag, skrivemodus og hvor viktig er er for ham å skrive. – for de som virkelig vil skrive – gi ikke opp.

Timen i selskap med John Hart gikk fort, han kunne til slutt fortelle at neste bok heter The Hush, gjett om jeg gleder meg til den(?)  Etterpå gjorde  vi det eneste riktige, styrtet av sted til nærmeste bokhandel for å kjøpe Ved elven og Det siste barnet – de ligger klar til påskelesing.

 

 

4 kommentarer om “John Hart på Bergen offentlige bibliotek

  1. bentebing sier:

    Takk for kommentar! Du hadde jo også et langt og grunndig referat fra møtet, du er flink!

    Liker

  2. bentebing sier:

    Takk for kommentar! Ja, det var så kjekt å høre på ham, men jeg skulle gjerne hatt tid til å spørre ham mer ut om Elizabeth-karakteren – var ikke modig nok… Jeg skal lese Hart i påsken har jeg tenkt, gleder meg til det.

    Liker

  3. Artemisia sier:

    Så artig at også du har møtt Hart siste uke. Han var i Trondheim på mandag, og jeg blogget om det i går. Veldig hyggelig møte. Nå leser jeg Ved elven, tidligere har jeg lest Det siste barnet og Syndenes forlatelse. Han skriver utrolig bra!

    Liker

  4. Tine sier:

    Er enig med deg at Monika Yndestad gjorde en glimrende jobb som intervjuer, med tanke på at hun lot John Hart snakke. Herlig møte med en fin forfatter, jeg har snopt meg flere av hans første bøker i pocket, så nå skal jeg lese på nytt 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..