Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

På vår vei sørover i sommer kom vi til Husum i Schleswig-Holstein. Hva visste vi om Husum? Ingenting! Etter noen tekstmeldinger med familiemedlemmer kom det fram at i denne byen levde og virket forfatteren Theodor Storm, her var det et slott og landskapet rundt var en sykkeltur verdt. På dette tidspunktet var ikke iveren etter en sykkeltur på topp, men en forfatter og hans hjem kunne det være grunn til å ta en næremere kikk på!

Byste av Theodor Storm i slottshagen

Vår vankunne om Theodor Storm ble åpenbar når vi gikk omkring i Husum. I den vakre slottsparken var det en byste av ham og selvsagt var det både museum og et eget Theodor-Storm-selskap. Forfatteren var gift to ganger og hadde en mengde barn, som det virker som han var svært glad i, for blant alt han skrev laget han en bok til en av sine sønner Hans. Boken heter Der kleine Häwelmann og ble skrevet i 1849, den ble laget som bildebok i 1926 og blir stadig trykket opp i nye opplag.

Theodor Storm museum

Museet var ett av husene Theodor Storm hadde bodd og arbeidet i.

Spisestuen til familen Storm

Det er alltid litt merkelig å gå inn i hus der en familie har bodd og levd med alt sitt. Hvor er de ekte sporene? Ofte er det et regissert inntrykk, ryddig og oppstilt. Dette museet var likevel anderledes fordi det var tydelig at her var et hus med sterke historier om barn og ekteskap. Forfattern hadde selvsagt et arbeidsrom – vakkert synes jeg.

Arbeidsrommet til Theodor Storm

Da vi hadde luffet gjennom hele huset kom vi ut på gaten og så et hus med dette skiltet:

Et antikvariat – en skattekiste av vidunderlige bøker og mye annet! Ved inngangen ble vi hilst av disse to:


Jeg fant flere bøker av Theodor Storm – og en ny utgave av Der kleine Häwelmann. Da jeg leste diktet som innleder boken , tenkte jeg: dette må være skrevet av en mann som elsket sin sønn, det må da være slik? Siste verset er slik:

Mein Häwelmann, mein Bursche klein,

du bist des Hauses Sonnenschein.

Die Vögel singen, die Kinder lachen,

wenn deine strahlenden Augen wachen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: