Publisert i litteratur

Havet ved enden av veien

havet ved enden av veienJeg skal innrømme med en gang at jeg har nesten ikke lest noe av Neil Gaiman tidligere, men så sendte Vendetta denne boken til meg og så var jeg i gang med å lese en av fjorårets vakreste bøker. Den ga meg en smak av andre nydelige, triste, sjebnetunge bøker jeg har lest tidligere og samtidig var den ny og frisk. Heldigvis for meg var den ikke så skummel eller voldelig som andre jeg har hørt om (og noen bokbloggere har klaget over mangel på), den har jo sine sider, men ikke slik at jeg knep igjen det ene øget når jeg leste…

Fortelleren møter vi som en mann midt i livet. Han har vært i en begravelse og er på vei til en minnesamling, men på veien er det hans minner som overtar og han kjører til barndomshjemmet og til gården der det bodde tre veldig spesielle kvinner. Når han stanser her gjenopplever han viktige, dramatiske og sterke hendelser fra barndommen og han treffer en av kvinnene fra den gang og hun sjekker nærmest ut at han og det livet hans er blitt til, var verd offeret de gjorde.

Hovedpersonen forteller om sin barndom fra han var sju år og noen måneder framover. Han bor i en liten landsby sammen med moren, faren og søsteren, han er uten venner og ingen kommer i geburtsdagsselskapet hans. Han er ikke lykkelig og det er ingen rundt ham som bekrefter at han er vikitg for dem. Dette er utgangspunktet for de neste kapitlene som fengslet meg helt. For den unge fortelleren kommer i kontakt med Lettie Hempstock, hennes mor og bestemor som på en måte er eldre enn tiden selv. Foreldrene ansetter en barnepike Ursula som skal passe på han og søsteren, men Ursula er et monster som vil kontrollere både ham og de øvrige i familien hans. Det skjer dramatiske ting, men de er fortalt på en rolig og tilforlatelig måte, Gaiman overbeviser meg om at slike hendelser kan godt skje, hvem vet om de ikke gjør det, faktisk.

Språket er ettertenksomt, vakkert og jeg får lyst til å bla tilbake, litt framover, lese langsomt og nyte. Den kan bare anbefales!

Forfatter:

I love to read! Reading makes my small world larger, greater and more wonderfull. I live in Nordhordland near Bergen with my husband.

12 kommentarer om “Havet ved enden av veien

  1. Jaaaaaaaa! Så gøy at du likte den. Vil du være med å lese Neverwhere av samme forfatter? Noen sier det er hans beste. Jeg har akkurat bestilt den. Det er jeg og Drengen (http://www.evelynsommer.no/) som skal samlese. Da setter vi en dato som passer og så blogger alle om boka på samme dag. Det er litt stas.

  2. Takk for kommentar! Jo, jeg blir gjerne med og samleser, men er du klar over at dette er en «tegneserie» eller illustrert roman?

  3. Det er fint at du tar utfordringen:-). Det er mer krevende å lese tegneserie, men det kan jo bli spennende og… når har du tenkt deg bloggdato?

  4. Ja, det skal gå fint! Da får vi bare kaste oss ut i lesing av tekst og bilde og se hva vi får ut av det, skal bli kjekt:-)

  5. Slik jeg da forstår det så er boka på engelsk (som jeg har) en helt vanlig roman, mens i Norge finnes den oversatt som tegneserie? Hm. Interessant. Da må jeg lese tegneserien også. Etter den engelske. Jeg lager en bloggpost om det denne uka så ser vi om vi får med flere. Lykke til med lesningen.

  6. Jeg har boka bare på norsk, dvs tegneserien. Kan kanskje sjekke om den finnes på et bibliotek på engelsk. Vi får se…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.