Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

leveposthornetAv en eller annen grunn trodde jeg at Leve posthornet av Vigdis Hjorth var en ustyrtelig morsom bok, det er den ikke. Det er derimot en bok om ensomhet, distanse og problemet hovedpersonen Ellinor har med å se meningen med livet sitt. Ellinor jobber som kommunikasjonsrådgiver, hun var tidligere journalist, men sammen med kollegene Rolf og Dag danner hun et kommunikasjonsbyrå. De jobber med forskjellige saker, men en dag forsvinner Dag og overlater jobben med det tredje postdirektivet som firmaet har fått i oppdrag å utrede fra Postkom, de postansattets forening. Både Rolf og Ellinor er fortvilet over at Dag har reist og verre blir det når det viser seg at han begått selvmord. Vi får aldri vite hvorfor han har gjort det, for boka dreier seg om Ellinor, hennes forhold til søsteren, kjæresten Stein og hans sønn Truls. Ellinor strever med å gjøre livet «virkelig», nært, oppleve at arbeidet hun gjør er viktig, at forholdet til Stein er mer enn en kropp å spise middag med, elske med sånn en gang i blant. Vigdis Hjorth klarer å skape en nesten apatisk følelse da jeg leste boka, samtidig blir jeg så nysgjerrig på hvordan det går med Ellinor. Dreiningen i romanen skjer når det går opp for Ellinor hva innføringen av postdirektivet vil bety for de postansatte i Norge og i andre land. Når hun ser at opprop nytter, å snakke med mennesker, få dem til å fortelle sin historie har virkning utover å være en god historie, da skjer det også en oppvåkning hos henne. Dette er fint å lese og selv om jeg ikke er en blodfan av Hjorth, så er hun en god forfatter og hun klarer å utpensle romanen slik at den blir interessant og du får vite noe – denne gangen om det tredje postdirektivet.

10 kommentarer om “Leve posthornet

 1. bentebing sier:

  Har du tid så gjør det! Det er utrolig kjekt at flere er med å kommenterer Hjorth og boken:-)

  Liker

 2. bentebing sier:

  Jeg leste Hjulskift da den kom ut og likte den svært godt, her synes jeg den underfundige humoren er mer tydelig. Språket er svært presist, men samtidig savner jeg disse deilige formuleringene som jeg smatter lykkelig på. Skriver hun litt tørt, ikke negativt tørt, men slik at språket og tematikken tilsammen skaper en distanse som gjør at jeg hele tiden er oppmerksom på at «jeg sitter på en stol og lesere en bok»? Jeg blir ikke dratt inn i handlingen, derfor lurer jeg på om jeg trenger litt mer snørr og tårer for å ta av – sånn litterært sett?

  Liker

 3. bentebing sier:

  ja, hun er modig og temaene hennes vekker interesse, hvorfor er vi ikke da blodfans?

  Liker

 4. bentebing sier:

  Hehe, ja det har du så rett i!Jeg leste denne fordi litteraturgruppa skal ta den for seg. Som mange av Hjorth sine bøker har denne nesten ikke stått på hylla i biblioteket, så jeg kastet meg over den da jeg oppdaget at den var ledig. Jeg får sjekke ut Tredje person entall og føye den til min uendelige lange leseliste;-)

  Liker

 5. navigere sier:

  Ser jeg må lese denne, og det helst nå.

  Liker

 6. Ingalill sier:

  Jeg reagerer også ofte på at alle skal ha det til at bøkene hennes er så elleville. De er jo morsomme på sin måte, men det er jo ikke sånn at man sitter og slår seg på knærne på rorbuvis. Mer tragikomisk og morsomt på tross av – heller kanskje mest morsomt på grunn av presist men underfundig språk – som i grunn er den type morsomhet jeg liker best!

  (Den manglende lidenskapen er noe som går igjen i flere av hennes bøker – det å prøve å frigjøre seg fra eget hode, overanalysering – og kanskje vie seg litt mer til nuet. Mest direkte problematiskert i Hjulskift – med professorLouise og bilselgerTruls.)

  Liker

 7. Anita Ness sier:

  Jeg liker henne selv om jeg ikke er blodfan. Synes hun er dyktig og modig.:)

  Liker

 8. astridterese sier:

  Denne har jeg virkelig tenkt å få med meg. Jeg har lest to bøker av Hjort: Tredje person entall og Snakk til meg. Begge var bra men den første var virkelig bra, synes jeg. Siden jeg likte dem så godt har jeg Hjorth på leselisten, men å få lest det som står på leselisten er en helt annen sak. 🙂

  Liker

 9. bentebing sier:

  Ja, det er akkurat det! Hun er flink, god til å få fram de rette ordene, men så er det liksom den manglende lidenskapen da…

  Liker

 10. Solgunn sier:

  Jeg er nok heller ikke blodfan av Hjorth, men når jeg leser bøkene hennes så liker jeg alltid det jeg leser, og hun er jo flink 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: