Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

den japanske elskeren - 1Det er lenge siden jeg leste en bok av Isabel Allende! Jeg tror jeg leste nesten alt mellom Åndenes hus og Inés, jeg elsker deg! og så ble det stopp. Den japanske elskeren er anderledes enn tidligere bøker synes jeg. Historien, fortiden og hva den gjør med oss er fortsatt vesentlig, men hun har flyttet handlingen fra Sør-Amerika til USA og Europa og det var et godt skifte.

Boken starter med Irina som får jobb på pleiehjemmet Lark House i utkanten av Berkley. Her møter hun mange spesielle personligheter blandt annet Alma Belasco og hennes barnebarn Seth. Men boken handler først og fremst om Alma Belasco eller Mendel som het som pike da hun ble sendt fra Polen til USA og til familien Belasco i 1939. Broren Samuel har reist til England og foreldrene regner med at de skal klare seg, de er svært velstående og har en god posisjon i samfunnet. Alma blir tatt godt i mot av familien som består av faren Isac, moren Lillian og deres sønn Nathaniel. Alma lengter etter familien sin og gråter hver kveld inne i et skap på rommet sitt. Det er Nathaniel som trøster henne og som en følge av det klamrer Alme seg til ham og dilter etter ham overalt. Isac Belasco er advokat, men han er minst like opptatt av hagen sin som av jobben. Han har ansatt den japanske gartneren Takao Fukuda. Takao har flere barn, men det er Ichimei som er med ham når han skal arbeide med hagen til familien Belasco. Alma blir betatt av Ichimei og de innleder et varmt vennskap og etterhvert et kjærlighetsforhold. Krigen kommer også til USA med bombingen av Pearl Harbour. Familien Fukuda blir som mange japanere internert i fangeleire i ørkenen. Alma skriver til Ichimei, men kontakten blir brutt og ikke gjenopptatt før mange år senere. Det er barnebarnet Seth og pleieren Irina som forsøker å få Alma til å fortelle om livet sitt og det gjør hun tildels. Hun har det med å dra avsted for noen dager, Irina og Seth tror hun reiser vekk for å treffe elskeren sin. Hun får brev og gardeniar som hun tar vare på, svært så hemmelighetsfullt.

Romanen beskriver to familier Belasco og Fukuda, med størst vekt på Belsco-familien, men vi får også vite litt om Irina som kom fra Romania og har en traumatisk fortid. Det er alltid interessant å lese romanene til Isabel Allende. Hun skriver om historiske hendelser, som her om  interneringsleiren under andre verdenskrig og hvordan de innrettet seg. Hun skaper personer og relasjoner som er noe for idylliserende for min smak, men som sommerlesing – helt topp!

4 kommentarer om “Den japanske elskeren

 1. bentebing sier:

  Den er ikke dårlig, men ganske sommerlett – og noen ganger er det ok. Allende er på ingen måte Marquez og noen av bøkene hennes er forglemmelige, men det hun skriver om interneringen av japanere i USA under andre verdenskrig i denne romanen er ineteressant. Takk for kommentar!

  Liker

 2. astridterese sier:

  Jeg har sett på denne og hadde lyst å lese den. Men så mener jeg at jeg leste en kritiker som mente den var dårlig. Det kan muligens ha vært i Stavanger Aftenblad. Det gjorde at jeg lot være. Men jeg innser etter at at jeg har lest hva du skriver, at jeg nok tok feil. Så den havner på leselisten den og .-)

  Liker

 3. bentebing sier:

  Helt enig! Det er de historiske delene som gjør boken verd å lese. Har du lest David Guterson: Sneen på sedertrærne? Deler av denne boken minte meg på Guterson. Har du ikke lest Guterson så gjør det! Takk for kommentar!

  Liker

 4. Tine sier:

  Flott omtale! Kjekt å høre fra en som har lest noe siden Åndenes hus 🙂 Jeg likte boken godt, men de historiske delene var mye sterkere enn historien som holder det sammen.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: