Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Boka Anorektisk av Ingeborg Senneset er nominert til Bokbloggerprisen 2017 og første bok ut i samlesingen. Jeg hadde ikke hørt om denne tidligere og generelt leser jeg svært lite faglitteratur. Jeg tror liksom aldri at jeg orker å lese alt og faktisk avslutte boka før jeg blir lei, men denne boka var en opplevelse å lese. Vondt å lese om Ingeborg som kjemper med seg selv, systemet og Helse-Norge og interessant å lese forordet til Finn Skårderud.

Boka er delt inn i forord og rapporter fra tre behandlingsinstitusjoner der Ingeborg var innlagt fra 2007 – 2008 i Levanger, 2009 på Stjørdal, 2009 -2012 på Østmarka. Forordet av Skårderud som blandt annet er spesialist på området, er på ca 40 sider og gir et godt grunnlag for å lese videre i Sennesets dagbøker, bloggposter og refleksjoner som utgjør resten av boka. Det er rystende lesing om Ingeborg Senneset sin kamp for å bli frisk. Hun skriver svært utleverende om sine egne reaksjoner og tanker og selv om man blir selvsentrert i sykdommen evner hun til å ta med familie og venners reaksjoner. Jeg lærte mer om spiseforstyrrelser av å lese denne boka og jeg fikk et innblikk i denne delen av norsk helsevesen.

Det er klart at det gjøres mye bra i helse-norge, men jeg ble virkelig rystet da jeg leste om at pasientene ble utskrevet fordi sommerferien skulle avvikles på insititusjonen. Er det mulig! Hun tenker særlig på familie og venner som da må stille opp og belastningen dette påfører dem. De som har et apparat som kan gjøre dette er jo i en heldig situasjon, men hva med dem som ikke har et oppgående bakkemannskap?

Det er nyttig med slike bøker som Anorektisk, men samtidig må en tenke på at dette er ett tilfelle, en historie, alle er ikke like, men saken er uansett viktig og informasjon om sykdommen og hvordan den kan oppleves må komme fram. Boka var lett å lese, ikke lett å glemme og så intens at det tok meg ikke mange dager å komme igjennom den.

8 kommentarer om “Anorektisk

 1. Doping.blog sier:

  Hei og jeg har nettopp hørt lydboken «Anorektisk» til Ingeborg Senneset. Jeg for min del er mektig imponert over hennes formidlingsevne. Aldri har jeg hørt noen lese mer levende. Ta gjerne en titt på min blogg også. Den omhandler spiseforstyrrelser og dopingproblematikk. Jeg gikk fra å ha anoreksi til å bli kroppsbygger. Dette er snart 20 år siden. Jeg ble bare mer og mer fokusert på muskelmasse og kunne ikke bli stor nok. Jeg ble dessverre fristet til å forsøke anabole steroider etter mange år med spiseforstyrrelser. Det fikk først og fremst katastrofale følger for meg psykisk. Les gjerne min historie. God helg og stå på videre!

  Liker

 2. Ingalill sier:

  Jeg brukte også forholdsvis langt tid på lesinga. Til tross for at boka egentlig er lettlest. Måtte ha pauser. Tenke. Forordet tok jeg først men må innrømme at jeg jeg kjedet meg iltt, var utålmodig etter å komme igang. Det gir en god ramme men i retrospekt ville jeg lest det etterpå.

  Liker

 3. bentebing sier:

  Takk skal du ha Tine!

  Liker

 4. bentebing sier:

  Enig, dette er en bok som helse-norge burde lese. Det har jo kommet noen slike bøker om andre tema som har blitt pensum i sykepleieutdanningen bl.a. Jeg husker da sønnen min gikk på sykepleien leste de Ida´s dans som en del av pensum. Det var nyttig, syntes han. Takk for kommentar!

  Liker

 5. Tine sier:

  Det ser ut som alle som har lest denne har likt den, om en er vant med å lese denne type sakprosa eller ikke. Fint å lese dine refleksjoner om boken 🙂

  Liker

 6. Marianne sier:

  Jeg leste også Skårderuds forord først. Ikke fordi jeg tenkte over å ikke gjøre det – jeg er enkel sånn – begynner på side 1… Sånn utover i boka var jeg glad for at jeg hadde rammen rundt boka før jeg begynte å lese Ingeborg sin del. Så forferdelig grusomt! Velskrevet, vond og viktig bok. Jeg leser heller ikke særlig sakprosa, og var særs skeptisk til denne, men den skled ned ila en eneste flytur (en lang en da). Skal gi boka videre til min datter på 21. Ikke fordi hun er i faresonen, men fordi hun utdanner seg til sosionom. Alle i helsenorge burde lest denne. Kanskje et unntak? Men like fullt viktig.

  Liker

 7. bentebing sier:

  Jeg syntes det var en god hjelp å lese forordet både for å forstå «hva det går i» og få en annen innfallsvinkel enn den som ville dratt meg rett inn i fortvilelesen og desperasjonen som ligger i teksten. Det er en viktig bok, men tøff å lese. Takk for kommentar!

  Liker

 8. Ellikken sier:

  Litt omvendt for meg. Jeg begynte på søndag, men har ikke kommet langt. Det blir rett og slett for tøft, for intenst, jeg mister nesten pusten. Det skal også sies at jeg har valgt å lese forordet til slutt, og hoppet derfor rett på forfatterens dagboknotater.

  Uansett. Dette er ingen bok jeg VIL lese, men BØR lese. Det burde alle.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: