Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Forfatteren Valeria Luiselli har fått mye internasjonal omtale av denne romanen. Boken har to stemmer, en kvinne med to barn og den ganske ukjente mexicanske poeten Gilberto Owen. Kvinnen ser tilbake på sitt liv før hun fikk barn. Hun bodde i New York og jobbet i et lite forlag med å finne latinamerikanske forfattere som kunne være aktuelle for oversettelse. Hun blir nærmest besatt av Gilberto Owen og prøver med alle midler å få ham oversatt. Hun påstår at Louis Zukofsky har oversatt Owens dikt, noe som er blank løgn – for det har hun gjort selv. Vi får høre Ownes historie som langsomt flettes inn i den unge kvinnens fortelling. Hun sitter på toget til Harlem og tenker på at her kunne hun ha møtt Owen om hun hadde levd for 50 år siden. I Owens fortelling får vi høre at han sitter på toget og ser en ung kvinne passere forbi. I den første halvdelen av boka er det den unge kvinnen som har hovedtygden av fortellingen. Hun skriver en roman om sitt tidligere liv og mannen hennes som er arkitekt leser og kommenterer det hun skriver. I den andre halvdelen er det stadig oftere Owen som har ordet. Han ser tilbake på ekteskapet med Clemetina Otero, forholdet til barna de har sammen og hvordan han nå eser ut, men samtidig mister mer og mer vekt. Han er i det litterære miljøet på 1920-tallet og vi hører navn som Nella Larsen og Frederico Garcia Lorca personer som han kanskje og kanskje ikke har møtt.

Luiselli skriver på en intelligent og med full kontroll. Hun lar stemmene skifte mellom den unge kvinnen og Owen. Det er korte eller noe lengre avsnitt i teksten uten noen kapittelinndeling, vi flyter langsomt framover. Eller jeg skal kanskje si at den unge kvinnen og jeg famler oss framover i teksten. Jeg er glad for at forfatteren har til hensikt å gi meg stor tillit som leser, men innimellom når stemmene går helt over i hverandre, hadde jeg satt pris på en ledende hånd. Jeg må si at jeg likte boka bedre etter at jeg hadde lest den enn mens jeg leste den. Jeg ser tydeligere for meg kvinnen som vil skrive, må svare på mange spørsmål om sin fortid når mannen leser romanen hennes, må passe barna for mannen driver med noe annet og som ikke har helt grep om sin rolle som mor. Jeg ble også interessert i Nella Larsen, bibliotekar, sykepleier og forfatter og Lorca selvfølgelig som etter oppholdet i USA skrev Poeta en Nueva York (1940) . Luiselli er debutant og når dette er hennes første bok skal det bli interessant å følge med på hva hun gjør videre. Vil du lese en anderledes bok, kan kanskje denne være noe?

2 kommentarer om “De vektløse

  1. bentebing sier:

    Håper du liker den! Takk for kommentar!

    Liker

  2. Tine sier:

    En annerledes bok leser jeg gjerne, så denne er notert. Takk for supert lesetips Bente!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: