Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg leste en oppglødd bokmelding av romanen til Iraj Pezeshkzad: Kjære onkel Napoleon i Klassekampen og heldigvis for meg var boka tilgjengelig på biblioteket. Denne romanen kom ut i Iran i 1973 og ble veldig populær. Den ble TV-serie og tok samfunnet og livet i Teheran på 1940-tallet på kornet. Pezeshkzad arbeidet i utenrikstjenesten i Frankrike og valgte å bosette seg der etter revolusjonen i 1979, der sluttet han seg til motstandsbevegelsen mot prestestyret. Det som gjør Kjære onkel Napoleon til en leseropplevelse er den livlige fortellermåten og det frodige språket. For meg som nesten bare leser vestlige forfattere oppleves språket og måten personene omtaler hverandre på ganske snirklete og omstendelig, men ikke utilgjengelig. Familiemedlemmene skriker til hverandre og har et kraftig temperament, men likevel er det en fornøyelse å lese om kjære onkel Napoleon, hans unge nevø og forviklingene et liv med storfamilien kan forårsake.

Den unge nevøen er forelsket i sin kusine Leyli.  Han blir forelsket den trettende august klokken kvart på tre om ettermiddagen. Etter dette dreier livet seg om henne og hvordan han kan få være mest mulig sammen med sitt hjertes utkårede. Det er ikke lett, for kjære onkel Napoleon har bestemt seg for at en annen nevø skal gifte seg med Leyli når han er ferdig med militærtjenesten. Onkel Napoleon selv har vært i krigen og kjempet tappert mot blandt andre engelskmennene, noe han gjerne forteller om så snart han får en anledning. Han blir sterkt støttet av tjeneren sin som også var med ham under kampene. Denne tjeneren begynner alle setninger med Hvorfor lyve det er bare a-a-a til graven… han har det også med å trekke frem hendinger fra hjemstedet sitt som han alltid mener har en relevans til temaer som blir omtalt. Dette irriterer både kjære onkel Napoleon og alle andre som er i nærheten, men vår helt som er forelsket i Leyli holder ut med tjeneren, for uten ham får han ikke vite noe nytt om henne. Nå har denne unge mannen en onkel som skjønner hvordan et ungt hjerte kan ha det, så han prøver på ulike måter å hjelpe ham, men lett blir det ikke. Enkelt er det heller ikke etter en ettrmiddag i den store hagen de har felles, der kjære onkel Napoleon slipper en fjert. Han nekter at han kan ha gjort noe slikt og forviklingene med å finne en passende skyldig er i gang. Kjære onkel Napoleon er fornærmet og alle prøver å blidgjøre ham, siden han nå er en eldste i familien og ikke minst er den som kan stenge av vannet som går igjennom hagen. Den unge nevøen mistenker at hans far, som er gift med onkel Napoleons søster, holder på å pønske ut noe for å irritere onkel Napoleon videre. Han sniker seg rundt i hus og hage og prøver å lfinne ut av hva som er under oppseiling. Tingene går absolutt ikke som han håper.

Har du lyst til å lese en roman fra Iran? Les Kjære onkel Napoleon!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: