Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

I Nordhordland Litterære Selskap skal vi snart snakke om Agnar Mykle sin roman Lasso rundt fru Luna, den første romanen i det som skulle ha blitt en trilogi, men som ikke ble fullført på grunn av den dramatiske rettssaken omkring bok nummer to, Sangen om den røde rubin. Jeg har lest Lasso rundt fru Luna tidligere og fra et ganske svakt minne synes jeg å huske at dette var en bok jeg gjerne kunne lese en gang til. Jeg anbefalte sterkt at vi skulle lese denne boka i Selskapet og i etterpåklokskapens klare lys må jeg vel innrømme at jeg angret litt til å begynne med, men etter hvert som bekjentskapet med Ask Burlefot skred fram, ble også lesing mer fornøyelig. Boken er delt i tre. Den første delen handler om Ask som etter tolv år borte fra hjembyen vender tilbake på nattoget. Disse to kapitlene om å reise med nattoget er antakeligvis det beste som noen gang er skrevet om å gjøre akkurat det. Den andre delen handler om Ask sin barndom, ungdom og livet som ung handelsskolebestyrer i Nord-Norge. I den tredje delen vender vi tilbake til togreisen som første del starter med og får lese om Ask sine refksjoner og opplevelser når han er tilbake i hjembyen. Det er den andre delen som utgjør hovedtyngden i boka.

Ask vokser opp med far som er trikkefører, mor som er hjemmeværende og broren Balder som er mange år yngre og som beundrer storebroren noe voldsomt. Ask er høy – vadefugl aktig – han er sjenert, han er narsissistisk og han vil at alt skal være vakkert og opphøyet. Han oppdager ved en tilfeldighet farens musikalitet, en musikalitet faren begraver og ikke lar komme fram i noen sammenheng. Ask derimot får seg en fiolin og spiller mye på den. Han komponerer og han ynker seg når amatører spiller piano. Han betrakter moren som en bussybody uten smak og som en etteraper av tilfeldige trender. Faren ser han på som en streng innelukket mann. Broren Balder, tenker han på ham? Ikke før det er altfor sent. Ask får tilbud fra rektor Rex om en stilling som bestyrer på en handelsskole nordpå. Vel, tilbud og tilbud, han blir vel nærmest beordret og Ask griper sjansen til å komme vekk fra hjembyen og foreldrene. Han kommer til Indrepollen og blir satt inn i arbeidet av bestyreren som ligger på sykehus. Han får heldigvis en lærerassistent Jo, som han deler undervisningen med. I flere av fagen han underviser er kunnskapsgrunnlaget hans svært tynt. Han hadde  tenkt å lese gjennom pensum på båten nordover, men ble opptatt på annet hold. Han får losji i rommene til bestyreren og kost hos familien Zebedeussen som har seksten døtre. Han blir kjent med Gunnhild og innleder et ganske så hett forhold til henne. Gunnhild er vulgær etter Ask sin oppfatning, men Ask er i grunnen mest opptatt av sex og seg selv og holder ut med Gunnhild fordi hun gir ham en fysisk tilfredsstillelse. Det viser seg at Gunnhild har hatt mange menn og går under navnet Nattstjernen. Bestyreren råder ham forsiktig til å avslutte forholdet, men for Ask er dette lettere sagt enn gjort. Gunnhild blir gravid og Ask skal prøve å ordne en abort for henne, dette mislykkes og Gunnhild mener at de bør gifte seg. Ask vakler, utsetter og tiden går. Det nærmer seg eksamen for handelsskoleelevene, konvolutten med oppgavene kommer og sannelig er en av konvoluttene svært dårlig limt igjen. Ask og Jo lirker ut et ark og vet plutselig hvor støtet skal settes inn når det gjelder forberedelsene til eksamen. Det går strålende med eksamen og Ask får tilbud om å utvide oppholdet og være bestyrer på handelsskolen i Ytrepollen. Han takker ja og kommer seg unna både Gunnhild og familien hennes. Her møter han Siv, en kvinne som er liten, slank og av et annet kaliber enn Gunnhild. De innleder også et forhold og Ask er betatt av henne på en helt annen måte enn Gunnhild, men likevel vil han ikke forplikte seg når også Siv blir gravid. Når skoleåret er over får han vite at Gunnhild har fått en datter, han lover å gifte seg med henne, men stikker av til hjembyen og kommer seg unna nok en gang. Siv reiser til Sørlandet og tar inn på et hjem for enslige mødre. Hun får også en datter, men adopterer henne vekk. Hun treffer Ask igjen, men det de hadde sammen er over. I tredje delen er Ask igjen på nattoget, han skal hjem til begravelsen til Balder. Han reflekterer over alt han har mistet ved ikke å se broren og ta del i livet hans, minnene trenger seg på og dette er kanskje den mest rørende delen av romanen.

Det er merkelig å lese en roman utgitt i 1954, språket er anderledes, drivet i handlingen går langsomt og holdninger til kjønn og seksualitet er så deffinitivt fra en annen tidsalder. Det er sjarmerende og rart, men samtidig krevende å lese for jeg har en annen forventning til driv, handling og språk og jeg trengte tid til å komme i rett tidsmodus. Den unge Ask er en narsissist, søker det opphøyede og er særdeles kritisk til sine omgivelser. Dessverre mangler han en tilsvarende ydmykhet når det gjelder sin egen person, men det igjen gjør hans sårbarhet så tydelig og på et vis tilgivelig. Romanen gir en fasinerende tidsbilde og hvis man unner seg tiden det tar å lese denne boken er det en roman som du vil huske.

 

5 kommentarer om “Lasso rundt fru Luna

 1. astridterese sier:

  Dette er en av de bøkene jeg tenker er viktige å lese, men som jeg ikke har lest. Det er noe med bøker som har spilt så stor rolle i samfunnet vårt, om enn for lenge siden, som gjør at jeg mener det en en bok jeg må lese. Jeg liker bøker skrevet på femtitallet nettopp på grunn av språket og måten folk forholder seg til andre på. Selv om vi har kommet langt med likestilling og kvinnesyn er det noe fint i den høfligheten og omtanken som skinner så gjennom i bøker fra denne tiden (og tidligere). Nå sier jeg dette uten å ha lest boken, så jeg vet jo ikke hvordan det er her, men utfra det du skrev fikk jeg den oppfattelsen 🙂

  Liker

 2. bentebing sier:

  Ja, den er jo bra, men som sagt tror jeg at jeg har blitt grepet av en sånn konsumentånd at jeg ikke klarer helt å slappe av med at ting tar tid og at forfatteren suverent lar ord og tanker strømme fritt. Boka var forøvrig helt super som litteraturgruppestoff for her var flere i hver sin skala slik at det ble en uforglemmelig samtale. Takk for kommentar!

  Likt av 1 person

 3. bentebing sier:

  Vi snakket om denne togturen på litteraturgruppa og alle var i den alderen da dette var sååå gjenkjennelig. Mykle skriver helt autentisk om dette og derfor kan vi vel også leve oss inn i Ask sin togtur over fjellet. Tog er fine greier da…. Takk for kommentar!

  Liker

 4. Anita Ness sier:

  Jeg synes denne boka var såååå bra da jeg leste den. Bedre enn Sangen om den røde rubin, men den var også bra.
  Ja, de nattogscenene, du..

  Liker

 5. Ingalill sier:

  Fniste litt til Ask som søker det opphøyed. Yes indeed.
  Men det jeg egentlig ville si at jeg i disse dager så setter pris på besrkivelser som den om natttoget. Det er så gjenkjennende og noe som mange i dag kanske ikke har, og ikke vil, oppleve. Men, then again, kanskje det blir mer natttog og mindre fly, framover. Eller kanskje det er meg som tar alt for lite tog, og bare er feilaktig nostalgisk. Uansett, there it is!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: