Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

bo-flyttar-ut-1Jeg har laget meg et lite prosjekt for 2017 og det er å lese norske bildebøker utgitt i 2016. Jeg skal se på tekst, illustrasjoner og om de egner seg til eventyrstund/samlingsstund på biblioteket eller som tema i barnehagen. Jeg har ikke helt funnet ut hvordan jeg skal samle dette, men foreløpig lager jeg små omtaler og slipper noen ut på bloggen med ujevne mellomrom.

Bo flyttar ut av Trude Tjensvold er utgitt på Samlaget og teksten er på nynorsk. Det er ikke mye tekst, noe som faktisk er ganske karakteristisk når forfatter og illustratør er samme person. Dette gjør at illustrasjonen får sterkere vekt i samspillet mellom ord og bilder. Det gir også større kontroll til forfatter/illustratør, men det kan jo diskuteres om spenningen mellom tekst og bilde opprettholdes på denne måten. Jeg synes ofte at teksten blir litt «flat» og at bøker der det er to samarbeidende parter er det mer å hente, men dette er slett ingen regel.

Litt om Bo flyttar ut:

Bo og mor bor sammen, mor lager mat som Bo liker og han får av og til sove i sengen hennes. En dag når Bo våkner er Viktor kommet, han skal bo hos dem sier mor. Nå lager mor mat som Viktor liker og han får sove i senga hennes, ikke Bo. Bo og Viktor krangler og mor jager dem ut for å få frisk luft. Viktor vil leke gjemsel, han skal finne Bo for han har verdens beste nese. Bo springer av sted, han vil ikke bo hjemme lenger. Han møter anda og får tilbud om å bo hos henne, men der er det for vått. Så løper han til muldvarpen, men der er det for trangt deretter løper han til ulven, men der er det for skummelt. Bo rømmer fra ulven, men blir tatt i et steinras – heldigvis har Viktor verdens beste nese og Bo blir funnet. Viktor og Bo blir venner, men av og til krangler de og da jager mor dem ut i frisk luft.

Boka er fin å snakke om når det gjelder sjalusi, å tilpasse seg nye situasjoner, ut i verden og hjem igjen, man kan være venner og likevel krangle litt.

Illustrasjonene er store og klare i en enkel naivistisk form. På oppslagene har Tjensvold moret seg med å lage referanser til andre bildebøker og kjente eventyr. Dette inviterer til lete og finne aktivitet og til å friske opp den voksne leserens hukommelse. Teksten er effektiv og nok til å få fram dramatikken både i følelsene til Bo og skape framdrift i fortellingen. Denne passer fint både i stor og liten lesergruppe og jeg kan  tenke meg at den kan bli en favoritt som kan leses mange ganger.

4 kommentarer om “Bo flyttar ut

  1. bentebing sier:

    Takk, Synne! Will do 🙂

    Liker

  2. Viktig prosjekt, stå på!

    Liker

  3. bentebing sier:

    Ja, jeg har jobbet mye med bildebøker tidligere, så jeg trengte å utfordre meg selv litt på dette området. Jeg pleide å se etter bøker som kan øke barnes relasjonskompetanse og gjerne litt ville og gale, det er moro for liten og stor.
    Den yngste sønnen min jobber og i barnehage og har en master i barnelitteratur så jeg har tenkt å bruke han som sparringspartner når jeg skal «lande» prosjektet. Takk for kommentar!

    Liker

  4. Tine sier:

    For et herlig prosjekt du har laget på bloggen din! For meg som jobber i barnehage er sånne bokomtaler gull verdt. Jeg har noen favorittbøker som jeg bruker i samlingsstunder, og det er virkelig ikke mange bøker som er midt i blinken til det 🙂 Denne høres fin ut, trodde først det var Bo i Bø og Bæ, men det var det jo ikke 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..