Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Maren Uthaug er forfatteren bak denne romanen som kom ut i 2020. Det sies at den er basert på historier fra Ørlandet og slekten Uthaug. Boken begynner på 1920-tallet og avsluttes når andre verdenskrig er over. Romanen har tre fortellere som alle gir sin versjon av historien. Johan, datteren Darling og kona Marie.

Johan begynner og forteller om hans møte med Hanna, som deler sin kjærlighet med mange på stedet, men Johan elsker henne. Likevel gifter han seg med Marie for i samfunnets øyne er Hanna lagt i fra noe kone-materiale. Johan gjør dette for at moren ikke skal bli kastet ut av huset sitt og for at han skal ha en fast jobb. Johan og Marie flytter ut til fyret der de begynner et ganske lunkent samliv. Marie blir gravid nesten med en gang og de får en nydelig datter. Johan er svært lite opptatt av datteren, han lengter seg nesten gal etter Hanna og benytter en hver anledning til å treffe henne. Hanna på sin side vil at de skal legge alt bak seg og reise til Amerika. Hun presser på og til slutt tar Johan alle pengene han kan få tak i gir dem til Hanna og avtaler tid og sted for avreise. Det går slett ikke som Johan hadde tenkt. Hanna har stukket av med pengene og der står han alene med kone og datter. De får en gutt, Valdemar, som helst liker å gå på fire, spise gress og raute. Datteren Darling er flink med Valdemar og liker å passe på han. Når Darling vokser til får familien en guvernante som heter Gudrun og kommer fra Danmark. Hun får harmonien og gleden fram i familien og de har noen gode år sammen. Da Gudrun må reise gråter alle, men hun lover å komme tilbake. Johan får øynene opp for den vakre datteren sin og han forgriper seg på henne.

Neste del av boken er det Darling som forteller. Darling er voldsom, full av energi og rask til å ta igjen om hun ikke får det som hun vil. Det er bare datteren til Hanna, Lillen som holder ut med henne. Når Darling blir ungdom skaffer moren henne jobb hos Feite som har et stort hus og mange aktiviteter på stedet. Hun er hushjelp sammen med flere, men det er ingen som liker henne og det er hun som får mest oppmerksomhet fra både Feite og sønnen. Darling lengter etter Gudrun som har lovet å ta henne med til Amerika bare faren Johan vil betale for billetten. Gudrun har ved et tidligere besøk utstyrt Darling med flere flasker og Darling tar med seg en flaske og begynner å bearbeide Johan for å få penger til billetten. Dette går ikke så bra, Darling blir gravid med faren og alle planer må utsettes. Likevel, Darling gir seg ikke.

Marie er den siste som forteller sin historie. Hun er datter til presten, flink på skolen, lydig, men helt uten venner. Hun ser på de andre jentene og hun får Feide sin oppmerksomhet. Hun blir gravid med hans barn, men fordi Johan er desperat etter å gifte seg slår hun til når han frir. Når de har flyttet ut på fyret forteller hun at hun ble gravid med en gang. Johan er lettet og tenker ikke noe mer på det, han er bare opptatt av Hanna. Marie avskyr sin svigermor og dette er gjensidig. De spiller likevel godt når Johan er i nærheten, da er de perlevenner. Marie prøver så ofte hun kan å treffe Feite. Det er enkelt når Darling jobber i huset hans, men hun oppdager også at Feite har damer både her og der.

Det er en heftig roman. Jeg lurte på om jeg skulle orke å lese videre da jeg var nesten ferdig med Johan sin fortelling, men da jeg oppdaget at her var det tre versjoner av historien så steg motet. Det er et snedig grep å la de tre fortelle sin versjon. Vi får vite flere hemmeligheter, vi får oppklart en del mysterier underveis og vi får langsomt et mer fullstendig bilde av hva som har foregått mellom og rundt de tre. Det er en sterk intensitet i romanen. Selv om det er grusomt å lese om incest og kulden som er i mellom personene så er dette en utrolig interessant og velskrevet roman. Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..