Mens jeg leste min første (!) bok av Mons Kallentoft tenkte jeg på at nå er det snart påske og hvor stilig ville det ikke være å stikke innom en butikk og fange inn litt påskestemning i illustrasjonen til denne boka – fargerik som den er… ? Jeg spurte snille Nydalen blomster og de var helt med på det, så derfor kommer det et par ekstra bilder denne gangen.
Jeg har aldri tenkt på å lese kriminalromaner av Kallentoft fordi disse bøkene har hatt sin entusiastiske skare av lesere, men når Kagge forlag sender boka til meg og når Tine gir en positiv omtale, ja da blir jeg nysgjerrig.
Ildjegerne er den niende boken om Malin Fors, etterforsker ved politiet i Lindkjøping. Boken starter med en prolog som gir et lite glimt fra 1990 en klatretur i Nepal. Så er vi i Doha, Qatar august 2015 på en byggeplass, med en intens beskrivelse av arbeidspress og slavekontrakter som mange av de filippinske arbeiderne lever med. De som reiser seg og protesterer lever farlig, om de i det hele tatt overlever. I neste kapittel befinner vi oss i Linköping hos Malin og hennes kjæreste Daniel. Malin kjemper med uroen for Daniel etter at han var utsatt for et overfall, for datteren Tove som er i Nepal og sin tidligere alkoholisme. På politistasjonen får de melding om at en gutt er funnet myrdet i en kontainer. Han kom fra et hjem preget av en mor med store alkoholproblemer og Malin kjenner seg så altfor godt igjen. Lukas som gutten heter har en mormor som er en stabil støtte i livet, men sosialarbeideren som hadde hans sak gjør langt fra det hun skulle. Lukas var ett av mange barn som blir sviktet. Lukas blir funnet like ved huset til den rike og vellykkede forretningskvinnen Peggy Dunzell og hun blir forhørt flere ganger for har hun helt rent mel i posen? Under etterforskningen av mordet på Lukas kommer Malin over liket av en filippinsk kvinne som er myrdet og brent. Det er uhyggelig, for hvem er hun og hvorfor er hun brent? En film som viser hvordan den filipinske kvinnen brenner blir lagt ut på YouTube og Malin og hennea team begynner å ane at disse to sakene henger sammen – eller kan det være en tilfeldighet? Søsteren til den filippinske kvinnen arbeider i Hamburg, hun får melding fra en ukjent avsender om at søsteren er myrdet og broren i Doha er i vansker. Hun tar med seg sakene sine og reiser til Sverige for å hevne søsteren.
Tove datteren til Malin arbeider på et barnehjem i Katmandu og pleier Tsingtsen en svært syk liten gutt. Hun ber om hjelp til å få han til Sverige, men er det mulig?
Malin og teamet hennes arbeider i herdig med å løse sakene, i mellomtiden får vi innblikk både i arbeidsforholdene i Qatar og ikke minst hvordan noen benytter seg av arbeidere til å fremme sin egen jakt på profitt. Vi får høre om noen av kollegene til Malin og deres utfordringer i privatlivet og ikke minst om Malin selv og alt hun strever med.
Det var et fint møte med Kallentoft og hans heltinne Malin, det er helt klart at henne må jeg lese mer om. Dette er en fin bok å lese i påsken, ikke blodig, spennende, men det er mulig å ta en pause uten å miste tråden. Problemet er at man kan lett få krimabstinens av slike bøker og da gjelder det å ha bunkret opp! Jeg skjønner jo nå hvorfor Kallentoft har så mange trofaste fans. Anbefales!