Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg liker så godt å strikke! Heldigvis har jeg mange å strikke til så nye prosjekt dukker stadig opp, men når det mangler ideer er strikkebøkene uvurderlige til inspirasjon og ikke minst til å gi meg mot på å prøve noe nytt. Font forlag har nå gitt ut Inspirerende norske strikkemønstre av Wenche Roald og Annichen Sibbern Bøhn. Det er en nydelig bok! Her finnes det oppskrifter til voksne kvinner og menn, til barn og et utvalg av luer, votter og sokker, ja, til og med et halsbånd til hunden! Boken bruker strikkemønstre som er samlet og utgitt av Annichen Sibbern Bøhn i 1929. Sibbern gjorde et stort innsamlingsarbeide på 1920-tallet og ga  ut boken/heftet Norske strikkemønstre. Dette heftet har blitt trykt opp mange ganger og er en skattkiste av fine gamle mønstre som vi kjenner igjen fra tradisjonsplagg og strikkeplagg vi bruker idag. Da jeg jobbet på biblioteket hadde vi et eksemplar av Sibbern sin bok. Vi lånte den noe nølende ut, jeg må vel innrømme det, for om den gikk tapt ville det bety langvarig jakt i antikvariatene. Den kom alltid tilbake, folk skjønner når det er alvor… men nå er altså heftet trykket opp igjen og ligger i en hendig lomme bak i boken.

Insprierende norske strikkemønstre inneholder et interessant innledningskapittel om arbeidet til Annichen Sibbern Bøhn, gode råd før du begynner å strikke og en oversikt over forkortelser. Dette er nyttig lesing! Så er det bare å kaste seg ut i oppskrifter på nydelig gensre og jakker. Foran hver oppskrift står det litt om hvor mønsteret er hentet fra, hva slags strikkeprosjekt dette er dvs for nybegynnere eller litt mer øvet. Jeg har funnet en nydelig småbarnsgenser her: 

Den ser litt vanskelig ut… men som en av mine søte svigerdøtre sier: «Den som gir seg er en dritt» og faktisk har dette utsagnet vært til stor hjelp når mønster, garn og mitt hode ikke er i samme modus.

Dere som strikker vet at en god oppskrift, godt garn og gode pinner, pluss litt tålmodighet er avgjørende når det gjelder å få et godt resultat. Garnet i boka er i sin helhet fra Hillesvåg Ullvarefabrikk som holder til på Leknes/Hjelmås utenfor Bergen. Dessverre eller heldigvis bor jeg ikke så langt unna, så da solen skinte og lysten på nytt garn var overveldende tok jeg turen dit. Det gjaldt å holde på bankkortet da jeg kom inn….

Jeg har strikket i en genser i Ask tidligere, det er et fast og stødig garn slik at mønsteret kommer tydelig fram. Nå holder jeg på å strikke en hals i Blåne pelsullgarn – supermykt, med en helt spesiell glans. Siden jeg ikke klarte å motstå fristelsene i butikken skal jeg strikke noen votter i Vilje (lammeullsgarn) og Sølje (pelsullgarn) når jeg er ferdig med de to prosjektene som ligger på vent. Strikking er som bøker, man må ikke gå tom! Det er kanskje ikke nødvendig å si det? Boka er superinspirerende og Hillesvåg Ullvarefabrikk er verdt et besøk!

Boka er et lesereksemplar fra Font og bildene fra butikken til Hillesvåg Ullvarefabrikk er tatt med tillatelse fra Øyvind Myhr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: