Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

urdTiden forlag var så greie å sende meg Ruth Lillegravens diktsamling Urd for en god stund siden, jeg leste og nøt hver strofe, men glemte helt å skrive om boka. Line har gjort en grunndig (som alltid) analyse av boka, så det skal ikke jeg gjøre, men heller hylle både forfatter og forlag for en nydelig opplevelse. Hovedpersonene i denne diktromanen er Seselja og Cecilie to kvinner som lever i hver sin ende av det tjuende århundre og som forholder seg – den ene til fortiden og den andre til framtiden og søker på på hver sin måte mot hverandre. Seselja som klipper ut kjoler fra dameblad og Cecilie som finner dem som flagerende hvite lapper, bleket av årene på låveveggen. Diktene er glimt inn i begge sin verden og daglig liv, høydepunkt, sykdom og sorg. Det er fem deler i boka, flest om Cecilies, men det er Seseljas historie som sitter fast hos meg. Det er kanskje fordi Seselja også opptar tankene til Cecilie i hvertfall i den første delen. Dessuten har kanskje forfatteren et særlig blikk for den enslige kvinnen som bærer med seg familiens historie og som skaper sin egen plass i bygda ved å være syerske for alle i det lille samfunnet der. Cecilie overtar huset etter Seselja og under oppussingen tenker hun om Seselja: …

lengta ho etter
dette som vi har
som vi nesten
gløymer at
vi har

denne
bregnegrøne
fugleungemjuke
tråden som spinn
mellom oss

Boka er nominert til Brageprisen og det er helt fortjent, for her har vi et mesterverk!

10 kommentarer om “Urd

 1. bentebing sier:

  Ja, det har du rett i! Det er en flott diktsamling, men det er jo andre sterke kanidater her så her får vi håpe de gode argumentene kommer fram! Tusen takk for kommentar!

  Liker

 2. Birthe sier:

  Diktsamlingen leste jeg i dag, og likte den godt! Tror det kommer til å bli vanskelig å nominere til prisen i denne klassen.

  Liker

 3. bentebing sier:

  Takk skal du ha Lise! Jeg har ikke lest romanen hennes, så der har jeg noe å ta igjen… Urd er vel verdt å lese, nydelig rett og slett!

  Liker

 4. Lise sier:

  Jeg likte så enormt godt den forrige romanen Lillegraven skrev. Jeg har også vært nysgjerrig på Urd, og kommer jeg over den – så kan det hende jeg leser den også. Takk for påminnelsen.

  Liker

 5. bentebing sier:

  Takk skal du ha! Ja, dette er noe av det fineste jeg har lest i år. Vi får håpe hun får Brageprisen, det vil være en verdig vinner!

  Liker

 6. Clementine sier:

  Fint innlegg, og jeg har også denne rørende boken. Det imponerer at en så ung kvinne kan skrive noe så klokt og innsiktsfullt – noe av det beste jeg har lest på norsk, på veldig, veldig lenge.

  Liker

 7. bentebing sier:

  Så bra da! Håper lesingen svarer til forventningene;-) God helg til deg og!

  Liker

 8. Solgunn sier:

  Da har du overbevist meg, takk takk og god helg!

  Liker

 9. bentebing sier:

  Ja, anbefaler virkelig denne, den er mer enn roman i glimt enn dikt dikt, if you see what I mean…

  Liker

 10. Ingalill sier:

  Før jeg noen gang somlet meg til å lese en diktsamling – blir det denne garantert denne!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: