Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg leste min første bok av Kyrre Andreassen for mange år siden – før jeg begynte å å blogge om bøker, faktisk. Det var boken: Svendsens catering – jeg synes det var en fantastisk underholdende, morsom og «to the point» bok, så da hans nyeste bok ble nominert til P2 lytternes romanpris og vi skulle lese den i Nordhordland Litterære Selskap ble jeg glad og full av forventning. Ble forventningene innfridd? Ikke slik jeg hadde tenkt, men likevel – Kyrre Andreassen har noe å fare med her.

Boken handler om Krister, Kristers ekteskap med Marianne, Krister sine naboer, Krister sine kolleger både da han var elektriker og nå i fortellende stund når han er omskolert eller heller omplassert av NAV for å undervise fremmedspråklige i norsk. Det er Krister som snakker, reflekterer, fordeler skyld og forklaringer på hvorfor han kommer opp i krangler og han har synspunkt på både kolleger og naboer så det holder. Han elsker Marianne, Andreas sønnen deres er viktig for ham, men han roter det til og finner stadig nye unskyldinger for at ting går galt. Krister må i fengsel for å ha overfalt en mann mens han var dørvakt, der må han gjennomføre et aggresjonsmestringskurs, men han har ikke nok selvinnsikt til å ta inn over seg at han faktisk har behov for dette kurset – han tar det som adspredelse og «boka om hjernen var interessant»  Jeg får noen bilder av den berømmelige Narvestad og Stutum når jeg leser boka, men jeg ler ikke så godt som da de to karene var på lufta.

I perioder tenkte jeg at nå holder jeg ikke ut denne selvsentrerte, masete fyren lenger, men så er det forfatteren da, som klarer å holde fokus på Krister og så gjør ham så levende, insisterende i hele prosjektet at jeg fullfører boka og må ta en liten runde med meg selv. Hva er det som gjør Krister så irriterende? Jeg ville ikke bli irritert på en pappfigur? Jeg tenker meg at Kyrre Andreassen har samlet mange typer, utsagn og karakteristika fra mennesker han har observert på sin vei, satt dem sammen og utformet Krister til en person med mye bagasje. Forfatteren skriver med empati om sin hovedperson, språket er gjennomført og det er vel det som gjør at jeg likevel holder  ut med Krister. Jeg tenker at dette er en bok som vil vokse på meg – slik som de fleste bøker gjør om man har strevd seg gjennom lesingen.

Artemisa , Tine , Bokstavelig talt og Rose Marie har også skrevet om boken.

9 kommentarer om “For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges

 1. bentebing sier:

  Takk skal du ha Astrid Terese! Håper du kan se på Krister med et glimt i øyet… Ha en fin sommer!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Så hyggelig!

  Liker

 3. bentebing sier:

  Hehe, ja jeg holdt ut fordi litteraturgruppa skulle snakke om den og jeg liker å ha gjort «leksene mine», men Krister hadde noen gullkorn her og der som var verd å ta med seg – oppi alt maset. Takk for kommentar!

  Liker

 4. bentebing sier:

  Slik jeg husker Svendsens katering var det en bok som jeg noe forundret likte svært godt, du vet – norsk for meg ukjent forfatter, la meg ta en sjekk – og så er det faktisk bra! Takk for kommentar – og god sommer til deg og Ingalill!

  Liker

 5. Ingalill sier:

  Skjønner jeg må lese førsteboka hans. Leste Khartago i mai (lydbok) og hadde nok Krister (og Kyrres stemme) langt oppi halsen rundt halveis. Nesten så jeg måtte stålsette meg når jeg så (hørte) han på Lillehammer. (Heldigvis var ikke Kyrres stemmen like karikert som Krister stemmen). Det er som du sier, man blir ikke irritert på pappfigurer og jeg skal definitivt lese mer av mannen. Liker at han foretrekker menn med evner/skills og andre liv enn forfatter/lærer, som han hevdet (på lillehammer) var latskapsvalg av forfatterstanden.

  God sommer Bente..

  Liker

 6. Tine sier:

  Du har rett i det, vi ville ikke blitt så irritert på en pappfigur, så karakteren er god, men jeg fant også boken masete, og til tider langtekkelig, så det var så vidt jeg holdt ut til slutten.

  Liker

 7. Åslaug sier:

  Interessant bok! Og en omtale som gjør at jeg fristes til å lese.

  Liker

 8. Artemisia sier:

  Rart dette, hvordan en bok vokser i ettertid. Det har denne gjort for meg.
  Takk for link!

  Liker

 9. astridterese sier:

  Jeg har ikke lest noe av Kyrre Andreassen, men denne har jeg satt på leselisten. Jeg har litt lett for å bli irritert på karakterer med manglende selvinnsikt, men jeg skal se om jeg kan holde ut Krister 🙂 Fint skrevet!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: