Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Forfatter og illustratør Mo Willems har laget flere bildebøker om Dua. To av bøkene er oversatt til norsk av Hege Schøyen og formidler en tydelig muntlighet og understatement som selv svært unge lesere kan få med seg. Første oppslag viser bussjåføren som sier hei, han skal et lite ærend og ber leseren passe på at Dua ikke kjører bussen. Dua vil veeeeldig gjerne kjøre  buss, han ser seg selv sitte ved rattet i ulike positurer og han begynner straks å argumentere for å få lov til å kjøre bussen. Det går fra å spørre pent, trygle til raserianfall og høylytt skriking. Leseren er den usynlige men prinsippfaste personen som avslår alle bønner og blir belønnet med ros fra bussjøføren. Dua surmuler, men så kommer den på at å kjøre lastebil er jo enda kulere…

Den andre boka heter Ikke la Dua legge seg for sent. Alle som har argumentert med et overtrøtt barn om viktigheten av å sove nok og at nå, nå er det faktisk sengetid, vil kjenne seg igjen i boka. Jeg tror også at barn vil kjenne seg igjen eller om ikke annet kjenne igjen søsken. Her er det overbevisende argument som: jeg er ikke trøtt, duer trenger veldig lite søvn, jeg må på do, jeg vil så gjerne snakke litt med deg, bare fem minutter til… Hørt dette før?

Tegningene i disse bøkene er enkle, men svært uttrykksfulle. Dua regjerer stort sett alene på oppslaget og dette gjør at flaten, figuren og teksten oppleves som en fin og gjennomarbeidet helhet. Jeg har ikke lest bøkene sammen med folk i målgruppa, men jeg hadde en strålende lesestund og jeg tenker meg at det vil nok mine yngre medlesere også ha.

Mo Willems har fått Coldecott Honor Books 2004 for Don´t Let the Pigeon Drive the Bus

Jeg fikk bøkene av Figenschou forlag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: