Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Denne romanen fikk jeg av Font i 2016 og den har ligget i haugen av uleste bøker, hvorfor? Kanskje fordi den ved første gjennomsyn ser ut som en bok om bygging av en by og en skrudd morder, dvs to historier som ikke har noe med hverandre å gjøre? Jeg tok feil, delvis feil. Boka handler om den dynamiske Daniel Burnham og hans visjon om å få Verdensutstillingen til Chicago og bygge noe som ingen hadde sett tidligere og det handler om psykopaten dr. H.H.Holmes som svindler og myrder og likevel gjennom flere år unngår å bli tatt.

Jeg begynte lesingen med intensjonen «å få leste den», men jeg ble raskt fascinert av både Burnham og situasjonen han stod i med å få overbevist nasjonen om at Chicago var det rette stedet å ha Verdensutstillingen og at de var i stand til å lage en utstilling som skulle overgå utstillingen som nettopp hadde vært i Paris der Eifel hadde bygd et elegant og høyt tårn, en utfordring både for arkitekturen og ingeniørkunsten. Jeg ble imponert over hans evne til å overtale de beste av arkitektene, og landskapsarkitekten Frederick Law Olmsted til å bli med på dette eventyret. George Ferris bygde et formidabelt hjul med vogner som kunne ta en mengde mennesker opp i luften- litt ironisk at det senere ble kalt pariserhjul, siden dette ble utstillingens mest besøkte attraksjon. 

Dr. H.H. Holmes er et av mange pseudonym som Herman Webster Mudgett brukte for å nå sine mål – bli rik og nyte makten over unge kvinner og barn i det i de døde. Det er rystende lesing hvordan han kaldt og rolig innynder seg hos unge kvinner, får dem til å føle seg som verdens midtpunkt, for senere å ta livet av dem og tjene penger på skjelletene deres. 

Det er forfatteren Erik Larson som står bak denne boka og han har gjort grundig research rundt byggingen av Den hvite byen og personene som stod bak dette eventyret. Det samme gjelder også dokumentasjonen rundt dr. H.H.Holmes. Jeg synes dette var lærerik lesing, Larson lar oss få et innblikk i samfunnet på 1890-tallet, holdningene til de som var ledende i samfunnet og forholdene arbeiderne levde under. Boka er på ca 500 sider, av dette utgjør noter og kilder vel 40 sider. Det er en spennende historie og har du interesse for samfunn og historie kan den virkelig anbefales.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: