Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Som-pesten_Fotokreditering-Gyldendal

Jeg har ikke lest noe av Hanne-Vibeke Holst tidligere, men denne boka viser at her har jeg forsømt meg! Romanen er en thriller som gir en så overbevisende beskrivelse av hva som kan skje dersom en pandemi slår ut i vårt globaliserte samfunn.

Vi møter Karoline, en dansk lege som er gift med Jasper og deres sønn Hugo. Sammen har de flyttet til Genevè fordi Karoline har fått jobb i WHO – Verdens helseorganisasjon. Jasper har vært spillutvikler, men nå vil han bli forfatter og skal være hjemme for at Karloine skal kunne fordype seg i arbeidet. Hugo skal gå på den internasjonale skolen og tilsammen ser det ut til at dette er en drømmesituasjon for alle tre. Karoline oppdager raskt at i WHO handler det om hvem som er venner med hvem og at hennes sjef Boris ikke er begeistret over å ha fått en dansk kvinne som til og med er temmelig rett frem, med på laget. Karoline får derimot god kontakt med den øverste sjefen Rose Ochola, hun er konstituert i stillingen og håper å få den, men da gjelder det å manøvrere forsiktig.

I Danmark har det brutt ut influensa, eller det ser slik ut en kort stund, men denne dreper barn og unge og personer med nedsatt imunforsvar. Karoline kontakter sine venner på danske sykehus og får foruroligende meldinger. Hun lokaliserer at smitten kommer fra Donbas i Ukraina, men når de henvender seg til dem har de ikke registrert noen ting utover vanlige sykdomsforløp. Det gjør det ikke lettere at Boris har sine grunner til ikke å sette igang undersøkelser og er heller negativ til Karoline sine fremgangsmåter.

Hugo har blitt venner med Luca, sønnen til Roberto og Sofia Luzzatti. Jasper blir svært betatt av Sofia, men han er like mye opptatt av Roberto som tydeligvis tjener store penger . Jasper har brukt stoff tidligere og har lovet Karoline at han ikke skal ta opp dette igjen, men når skrivingen ikke er så lett som han ønsker, begynner han å se seg om etter andre løsninger. Han blir involert i Robertos virksomhet og det betyr penger, et nytt navn og nye muligheter. Hva dette vil føre til for Karoline, tenker han minst mulig på. Vi møter også på Hans Bergman som er generaldirektør i UNOG, FN kontoret i Genevè. Han er dansk, gift med Yvonne som lider av en langt fremskredet muskelsykdom, men han er også kjæreste med Rose Ochola. Hans Bergman vil noe med UNGO, han ser nødvendiheten av å revitalisere organisasjonen og det er en heller kronglete øvelse.

Karoline roper stadig varsko om en kommende pandemi, men det er først når det bli oppdaget flere tilfeller i Frankrike og en kjent, ung afrikansk fotballspiller blir syk at det blir satt sammen en ekspertgruppe. Alle medlemmer i gruppen er blitt sjekket for bindinger til medisinprodusenter, men selv grundig sjekking er ikke alltid nok…. Karoline møter motstand på mange fronter, men ikke alle.

Jeg tenkte da jeg så boken, skal alle disse sidene virkelig klare å holde på entusiasmen min? Ikke noe problem! Forfatteren har gjort en grundig research og bruker denne kunnskapen til å skape et troverdig bakteppe. Vi følger Karoline, Hans Bergman og Rose Ochola i ulike kapitler og det gjør at tempoet hele tiden holdes oppe og særlig på slutten skrus det opp noen hakk. Forfatteren bruker samtiden og hendelser i denne til å gjøre handlingen så realistisk som mulig – og hun lykkes så utrolig godt. En fantstisk leseropplevelse som jeg unner mange å få del i. Takk til Gyldendal for lesereksemplar. Andre som har lest boken med like stor entusiasme er Tine

 

 

 

2 kommentarer om “Som pesten

  1. bentebing sier:

    Ja, jeg tenkte ikke at jeg skulle like å lese en sååå lang spenningsroman, men hun holdt koken, gitt! Takk for kommentar!

    Liker

  2. Tine sier:

    Kjekt å se at vi er like fornøyd med denne boken, takk for lenke 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: