Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg er en stor beundrer av forfatterskapet til Stein Erik Lunde. Han skriver barne- og ungdomsbøker som har humor og innsikt på en dyp og fin måte. Jeg har vært med på klassebesøk der han har håndtert en ganske oppesen gjeng og fått dem med på samtaler om viktige tema i en ungdom sitt liv og som har gitt både dem og meg noe å tenke videre på.

Denne boka Jenta i skapet er nok for yngre lesere, men den har den samme innlevelsen i et ungt menneske sine tanker. Her handler det om hvordan det kjennes når noe har skjedd og det å bli i klasserommet er helt umulig. Jenta lar skolesekken være igjen og tar på seg ytterklærne og går hjem. Hjemme er det ingen, ingen skal være der, ikke hun heller og da blir alt rart og vanskelig. Hun tar på seg mammas morgenkåpe, går inn i mamma sitt skap og der finner hun farmor sin kjole. Kan det være trøst i farmor sin kjole?

Lunde klarer gjennom en ganske kort tekst å formidle det vanskelige og øyeblikkets utenforskap, samtidig som teksten gir håp om at dette vil ordne seg. Det er Anders N. Kvammen som har laget bildene som følger og utfyller teksten og som er med på å sette stemningen i boka. Illustrasjonene er holdt i svart/hvitt og understreker det sårende og ensomheten som jenta opplever. Noen av bildene er svært gripende og mange som har hatt lyst til å rømme fra noe vil lett kjenne seg igjen i dette uttrykket.

Forlaget Ena oppgir at dette er en bok for barn mellom 6-9 år, men jeg kan nok tenke meg at eldere barn også vil ha glede av å lese denne.

 

9 kommentarer om “Jenta i skapet

 1. Nei, Eggg har jeg ikke lest. Jeg hadde ikke engang hørt om den før akkurat nå. Forstår at jeg må bøte på det straks og med en gang :O

  Liker

 2. bentebing sier:

  Dette er nok ikke en barnehagebok, så du kan ikke unnskylde deg med et heller… Det er en kort bok da bare 42 sider… Men jeg ser problemet 🙂 Takk for kommentar!

  Liker

 3. bentebing sier:

  Har du ikke leste Eggg??? Eller andre av barnebøkene hans? Da har du noe å glede deg til! Takk for kommentar, Mari!

  Liker

 4. bentebing sier:

  Ja, den er jo det. Boka er skrevet med innlevelse slik at jeg kjenner igjen følelsen av det å bli såret, stå utenfor, få trang til å flykte. Samtidig så er den ikke helsvart for det finnes et lys i tunnellen og da blir jeg ganske happy…. 🙂

  Liker

 5. bentebing sier:

  Ja, det var ikke bare å fly igjennom den, men illustratøren gjør en flott jobb med å sette stemningen, tonen i boka og gir en bedre forståelse av jenta. Takk for kommentar!

  Liker

 6. Tine sier:

  Humor og innsikt, to gode ingredienser i hvilken som helst bok. Fikk lyst å lese denne, men må sette på bremsen 🙂

  Liker

 7. Denne tror jeg at jeg skal forsøke å få med meg. Såvidt jeg kan huske har jeg kun lest «Dra krakken bortåt glaset. Ei bok om Alf Prøysen.» av forfatteren, men den likte jeg veldig godt. Det er jo to ulike sjangere, men likevel, forfatteren husker jeg at skrev godt, og når du skriver at du liker bøkene hans, så velger jeg å tro at skjønnlitteraturen hans også er god.

  Liker

 8. Signe Braut sier:

  Høres ut som ei sår bok. Veldig dyktig illustratør!

  Liker

 9. Signe sier:

  Det må vera ei vanskeleg bok å lesa. Veldig dyktig illustatør!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: