Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Denne romanen av Fernando Aramburu henter handlingen fra Baskerland i Spania. Romanen handler om venninnene Miren og Bittori og familiene deres. De vokser opp sammen og er som erteris, alltid sammen. De gifter seg  og får barn som også vokser opp sammen, mennene er gode venner og dette burde borge for idyll. Slik blir det ikke for Bittoris mann Txato er bedriftseier og han nekter å betale «forsikring» til ETA og dette bidrar til bruddet mellom Miren og Bittori og familiene deres. Det blir ikke bedre når Mirrens eldste sønn Joxe Mari slutter seg til ETAs styrker og får opplæring i attentat og andre aksjoner. Bittori har to barn en sønn Xabier og en datter Nera, begge holder seg langt unna landsbyen de vokste opp i og har ingen ønsker om å blande seg inn i konflikten mellom Mirren og Bittori. Mirren har tre barn Joxe Mari, Arantxa og Gorka. De lever under fattigere kår enn Bittoris familie, men Mirren er en stolt og kvass dame og tar ikke imort allmisser fra noen. Txato blir drept i et attentat og bruddet mellom familiene er et absolutt faktum. Joxe Mari blir mistenkt for drapet, men han har også gjennomført mange aksjoner og blir dømt til fengsel. Mirren besøker han ofte og prøver å holde motet hans oppe, men da ETA legger ned våpnene og alt skal til bake til det «normale» føler han seg forrådt og bruker mye tid til å tenke tilbake på barndommen og tiden da han bodde i eksil i Frankrike. Bittori flytter tilbake til landsbyen der hun vokste opp, men Mirren vil ikke ha noe med henne å gjøre. Det vil derimot datteren Arantxa som har fått slag og er henvist til et liv i rullestol og totalt hjelpetrengende. Arantxa kommuniserer via I-paden og har fler møter med Bittori når hun er i landsbyen. Bittori vil vite om det er Joxe Mari som har drept mannen hennes og hun vil ha en unskyldning.

Vi følger de to familiene og får vite litt om hver enkelt av dem gjennom denne store romanen på over 600 sider. Aramburu gir et interessant bilde av forholdene i Nord-Spania. Vi får et innblikk i hvor steile frontene var mellom ETA-tilhengere og -motstandere. Hvor sterkt presset var på de som ikke ville velge side, og hvor uforsonlige enkelte var overfor de som tankte andreledes. Han skriver om tragedien som rammet Bittoris familie og de som rammet Mirrens familie gjennom slaget Arantxa fikk og fengslingen av Joxe Mari. Han velger ikke side, men skriver med innlevelse og sympati utifra de situasjonene som har oppstått. Dette er en uhyre interessant og velskrevet bok. Språket er elegant og gjennomført at det var en fryd å lese. Anbefales! Jeg lånte boka på biblioteket.

2 kommentarer om “Fedreland

  1. bentebing sier:

    Ja! Og romanen er en fryd å lese rent litterært😀. Takk for kommentar!

    Liker

  2. Tine sier:

    Det høres ut som en roman hvor leseren får lære litt om forholdene i Spania. Takk for supert lesetips Bente!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: