Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Gled dere! Ragnar Aalbu har laget en ny herlig bildebok. Paisommer er både en estetisk nytelse og åpner opp for etisk samtale med den eller de det blir lest for. Boka handler om muldvarpen som gjennom sommeren har kjent lukten av søte bakverk fra bakeren sitt hus. En deilig rabarbrapai står til avkjøling i vinduet og muldvarpen resonerer seg fram til at han faktisk gjør bakeren en tjeneste ved å ta paien. Han er egentlig snill! Han går for å finne et sted å nyte paien. Det kan ikke bli hjemme hos han selv, for der kan den bli skitten, men i skogen – der er det fint. I skogen bli han forstyrret av en fugl. Det er ikke lett å finne et passende sted for å spise pai i fred, men i spøkelsestreet kan han finne roen. Roen kommer ikke, derimot samvittigheten! En stemme sier: stopp, det er ikke din pai! En annen stemme sier: Bakeren spiser jo så mange… Stemmene argumenterer, de maser og muldvarpen finner ut at han må rømme, finne et annet sted å spise paien. Han gjemmer seg i sentrum, men stemmene er blitt høyere, de skriker til ham: den ene at han er en tyv, den andre at han skal spise paien så fort han kan. Muldvarpen er fortvilet, det var jo ikke sånn det skulle bli! Han sniker seg tilbake til bakeren sitt hus og setter paien i vinduskarmen uten å bli oppdaget. Bakeren finner paien og skal bare sette den…. Hva som da skjer må du finne ut selv! Løp og kjøp eller lån boka på biblioteket.

Boka om muldvarpen og hans tyveri og senere anger og omvendelse er laget med stor innlevelse og forståelse for fristelser vi alle kan komme ut for. Muldvarpen får lyst på pai, han stjeler, men blir innhentet av samvittigheten og leverer paien tilbake. Alle som har gjort noe de ikke burde, kan kjenne seg igjen i dette og det gir en fin anledning til å snakke om mitt og ditt  og etiske vurderinger. Vi føler med muldvarpen som roter seg opp i en dum situasjon og jeg fryder meg over at han ikke blir stående tilbake uten et lyspunkt til slutt. Aalbu legger inn kjente figurer fra andre bøker i illustrasjonene og det gir påminning om andre fine leseropplevelser. Fargene ligger i bakverksbeige og rabarbarødt over store oppslag, en nytelse! Det er elementer i illustrasjonene som minner om art deco og det gir et eventyraktig preg på boka. Det ser enkelt ut, men her er det mange detaljer og innfall som man ser et noen gangers lesing og det er bra for jeg tipper at denne lett kan bli en favoritt! Jeg fikk boka fra Ena forlag.

En kommentar om “Paisommer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: