Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Denne novellesamlingen av Ralph Ellison fikk jeg som leseeksemplar fra Solum-Bokvennen. Boken inneholder 14 noveller og ble skrevet i perioden 1937 til 1954. Dette er en samling noveller som virkelig gjorde inntrykk på meg. Det er brutalt, det er sjokkerende, men det er også livsglede og optimisme. Ralph Ellison skriver direkte og brutalt om lynsjing, om rasisme og undertrykking, men det er og skildringer av barn som leker og utfolder en herlig villskap og aktivitet innenfor de strenge regimene som livet på den tiden ga. Det er de svartes livsvilkår som blir skildret. Det er gjort så bra og levende at jeg kan se personer og situasjoner for meg som på en film.

Det er mange av novellene som gjør inntrykk, men for meg var det særlig tittelnovellen som sitter igjen. Hadde jeg hatt vingene – som handler om Riley og Buster som må leke bak huset slik at de ikke forstyrrer.De må ikke være synlige i nabolaget. De er helt overgitt til fantasien og prøver ut den ene ideen etter den andre, det ender ille, men oppvokst som jeg er i et gutte-miljø og med tre sønner, så er det de gjør absolutt realistisk. Det er møtene mellom mennesker i utsatte posisjoner som gjør inntrykk. Selv om livssituasjoner og erfaringer er langt unna mine, så er det likevel gjenkjennelig i et allmenn menneskelig perspektiv. Dettte er en novellesamling jeg vil anbefale på det varmeste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: