Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Manhattan Beach av Jennifer Egan har vært på leselisten min siden den kom ut på norsk i 2018. Den skuffer på ingen måte og romanen fyrer bare opp leselysten på andre bøker av samme forfatter.

Denne romanen handler om Anna, faren hennes Eddie og Dexter Styles. Settingen er New York og tiden er andre verdenskrig. Vi møter Anna når hun er på kjøretur med faren sin. Anna tror at faren er fagforeningsmann og at han kjører på oppdrag fra fagforeningen. De kommer til et stort hus og der møter de Dexter Styles, en gangster som holder seg i grenseland mellom det ulovlige og det lovlige. Anna skal leke med datteren til Styles, hun har alt Anna noen gang har ønsket seg, men Anna holder seg for god til å ta imot når hun blir tilbudt en dukke. Mennene prater, Anna ser på havet, drømmer seg bort og etterhvert kjører de hjem til familien som bor i en liten leilighet. Anna glemmer aldri dette huset og stranden ved havet. Familien er i tillegg til de to mor Agnes og søsteren Lydia som er sterkt handikappet. De gjør alt de kan for at Lydia skal ha det bra, men det er ikke alltid at pengene strekker til og da må Eddie finne alternative inntekter. Det går noen år og en dag han går ut på jobb, kommer han ikke tilbake. Anna venter og lengter, men han er borte. De gjenværende kvinnene prøver å gjøre det beste ut av situasjonen.  Anna søker seg jobb på marineverftet og får en heller kjedelig jobb, men det er arbeid og dermed penger å leve for. Hun treffer igjen Dexter Styles og får ham til å ta søsteren med på en kjøretur til havet. Dette får Lydia til å blomstre opp, hun snakker og viser tydelig glede ved denne turen. Anna blir glad og tar henne med på flere utflukter. Lydia blir til syk og dør, etter begravelsen vil moren flytte tilbake til familien sin, men Anna´s liv er i New York så hun blir. Etter mange vanskeligheter får hun opplæring og jobb som dykker. Hun elsker jobben sin og står imot mobbing fra sjefen fordi hun er kvinne.

Vi treffer og Dexter Styles og får vite mer om forholdet mellom han og Eddie. Styles har vært en del av gangstermiljøet i mange år og tjent uhorvelig mye penger på dette. Han har noen over seg som dirigerer hva han skal gjøre, men stort sett har han beholdt posisjonen sin. Det går bra så lenge han holder seg inne med svigerfaren som er bankmann og at han ikke er utro mot konen sin. Det har han nesten klart, men nesten er ikke godt nok i disse kretser.

Det er en fasinerende roman. Vi får et innblikk i livet i New York under andre verdens krig og hvordan kjønnsroller på den ene siden skapte arbeid for kvinner i typisk mannsdominerte yrker, samtidig som de mennene som var igjen i yrkene utøvde tydelig kjønnsdiskriminering i prioritering av arbeidsoppgavene. Kapitlene i boka veksler mellom Anna, Dexter Styles og Eddie. Disse representerer tre forskjellige miljø og viser på denne måten noe av New Yorks mangfold. Anbefales! Jeg lånte boka på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: