Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Bokpakke i posten. Åpner pakken. Åpner boka. Leser. Leser stående ved spisebordet gjennom hele boka. Wow! Det er heftig, det er hjerteskjærende og det er dikt som berører. Dette er en historie som vi har hørt før: om den urolige gutten, den aggressive gutten, den sårbare gutten som sliter på skolen, som er sint ute og redd hjemme. Om en sint far, som er blid og imøtekommende ute og voldelig hjemme.

Skal vi stikke, sa jeg til moren min
hun blei hvit i fjeset og slapp det hun hadde i
hendene
etterpå sto hun i speilet og tok på seg leppestift
hun øvde på å smile
så dro hun på jobben

 

Å gå på nåler
Å liste seg
Å legge ting på riktig sted
Ikke på julaften engang
blei ting riktig
Jeg trodde at bare jeg holdt pusten
så gikk det over

Men selv om jeg har både lest og hørt dette før, så er det en intensitet i diktene slik at de er en ny og grusom historie og jeg ønsker sånn at denne gutten møter Kongen fra Gro Dahle og Svein Nyshus sin bok Sinna mann, som kan ordne opp i ting og gi han en ny start. Det er kanskje et ørlite glimt av lys i det siste diktet, hvis de ansvarlige voksne hører den stille stemmen…

Åse Ombudstvedt har skrevet en sterk, intens og overveldende diktsyklus for ungdom. Skinkeape/ Marianne Gretteberg Engedal har illustrert med  mørke streker og grepet stemningen i diktene på en talende måte. Her er både den direkte volden, ensomheten og sterke underliggende følelser illustrert. Les boken, det fortjener den og kanskje du kan gi den til noen som trenger den?

Jeg fikk boken som leseeksemplar fra Ena forlag.

2 kommentarer om “Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? Dikt for ungdom

  1. bentebing sier:

    Ja, den var utrolig intens og måtte bare leses i ett sveip! Takk for kommentar!

    Liker

  2. Tine sier:

    Flott omtale, jeg elsker sånne bøker som får en til å stoppe helt opp 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: