Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Den lille papirhandelen av Marjan Kamali begynner i Teheran i 1953. Hovedpersonen Roya tilhører en familie der faren er en sterk tilhenger av den daværende statministeren Mohammed Mossadegh og Roya deler hans synspunkt. Søsteren hennes er ikke opptatt av politikk i det hele tatt, men heller av gutter og mulige giftemål. Roya går på skole og hver dag går hun forbi en liten papirhandel der hun sniker seg inn for å se på de vakre pennene, det fine skrivepapiret og bøkene. I denne bokhandelen blir hun presentert for Bahman, en ung mann litt eldre enn henne, men svært vakker. Roya blir forelsket og da det viser seg at de har samme politiske ståsted og elsker poeten Rumi er det som om det var bestemt at de skulle bli sammen. Bahman kommer fra en meget fin og gammel familie der morens mentale helse styrer hva de kan og ikke kan foreta seg. Bahman og Roya møter hverandre i papirhandelen og legger igjen brev til hverandre i Rumis bøker. De forlover seg og familiene møtes, dette møtet blir både pinlig og vanskelig for mor til Bahman anklager både Roya og familien hennes for å lure Bahman inn i ekteskapet. Den politiske situasjonen blir svært tilspisset og Bahman og Roya bestemmer seg for å gifte seg og rømme. Roya får et brev fra Bahman med tid og sted og møter opp. Akkurat da skjer det et veldig opprør på torget der hun står. Det faller en bombe, det blir skutt og hun finner ikke Bahman i tumultene. Den lille papirhandelen blir ødelagt og eieren dør i det han kommer løpende etter henne for å gi en beskjed. Roya kommer seg hjem og prøver å komme i kontakt med Bahman. Hun hører ingen ting før det har gått en tid , da ringer moren og forteller at Bahman skal gifte seg og det de følte for hverandre bare var en lliten flørt. Roya er knust og skjønner ingenting. Dem politiske situasjonen i landet blir stadig vanskeligere og foreldrene bestemmer at døtrene må komme seg vekk. De søker og kommer inn på universitet i USA og reiser fra Iran. Etterhvert trives Roya i USA, hun treffer Walter og gifter seg med ham, men hjertet hennes tilhører Bahman. Tiden går og når hun er en eldre dame møter hun et av barna til Bahman og får til slutt vite hvorfor han ikke kom til torget.

Da jeg så denne boka tenkte jeg at dette er nok en skikkelig feelgood og det er den jo også, men den gir samtidig et innblikk i Irans historie rundt året 1953/54. Romanen er interessant for den forteller mer om iranernes tanker omkring sjahen og hvordan han kom til makten og hvordan hans regjeringstid skapte grobunn for maktovertakelsen til Kohmeini og Sadam Hussein. Det er også en fortelling om familier, klasseskille, mental helse og hvor ødeleggende dette kan være for mennesker rundt. Har du lyst til å lese en litt anderledes feelgood-bok, så prøv denne. Jeg lånte boka på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: