Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Her har vi fjerde boka om Lukas av forfatter Johan B. Mjønes og illustratør Åshild Irgens. Det har flyttet inn en jente i nabohuset til Lukas. Det snør og Lukas leker ute i hagen. Den nye jenta er også ute, men hun ser ikke på Lukas enda han prøver alt han kan av triks for å få litt oppmerksomhet. Han bygger snøborg, han aker i alle varianter, men hun kommer ikke bort. Plutselig sitter han fast i snøen! Buskene ser ut som ulver og farlige dyr, han roper – og da kommer jenta springene. Hun hjelper ham løs og sammen klatrer de opp på noe stort som skremmer ulvene. Så kommer et stort troll mot dem, hva skal de gjøre… «Trollet» vil at jente skal komme hjem til kvelds. Hun klater ned og roper til Lukas: Jeg heter Kim. Sakl vi leke igjen i morgen? Lukas ser at hagen blir hage igjen og han har fått en ny venn som vil leke igjen i morgen.

Hva er det som gjør at det er så kjekt å lese om Lukas? Vi kjenner oss igjen. Vi kjenner igjen ønske om en venn, puss fantasien kan spille oss når snøen laver ned og lager nye fasonger og former på det kjente og vi kjenner igjen gleden over å slippe unna «farer». Det er trygt, det er miljø vi kjenner – derfor kan vi lese om Lukas mange ganger. Åshild Irgens lager medskapende illustrasjoner og vi er helt med på at her skjer det magiske ting som at det dukker opp skumle ulver og en diger mammut som Lukas og Kim kan ri bort på.

Fin bok for små barn med kort oppmerksomhetshorisont. Boka kom ut i 2019 på Aschehoug, jeg lånte den på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: