Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Ingeborg Arvola planlegger å skrive en trilogi om kvenene som kom til Norge på 1850-tallet. Ruijan Rannalla – Sanger fra Ishavet er trilogiens tittel og første bind i denne er Kniven i ilden.  Det er en bredt anlagt roman om den vidunderlig vakre Brita Caisa Sæipajervi og hennes vandring fra Nord-Finland til Norge for å finne seg en mann til seg og sine to sønner. Brita Caisa har helbredende hender, hun hjelper når hun blir bedt om det, men dette fører henne inn i mange situasjoner som er både utfordrende og givende. Sønnene hennes har hver sin far, hun har aldri vært gift og på grunn av dette umoralske livet har hun stått kirketukt på hjemstedet. Denne opplevelsen, følgene av den og sorgen over søsteren som døde gjør at hun tar med seg sønnene og reiser med et følge til Norge. Der bor broren, der er det store fiskeressurser og der kan hun finne seg en mann, gifte seg, få en far til sønnene sin og komme inn i et mer sømmelig forhold. Det er planen, men Brita Caisa treffer bonden Askan-Mikko og det utvikler seg et kjærlighetsforhold mellom dem. Mikko er gift med Greta og driver en fin gård, men han må også dra ut for å være med på fisket. Brita Caisa og den eldste sønnen blir med som deltakere på arbeidslaget og det begynner å gå rykter om forholdet mellom Brita Caisa og Mikko.

Det er en storslagen åpning på denne trilogien, mange mennesker og navn. Fantastisk beskrivelse av Brita Caisa sin kjærlighet til naturen og omsorg for dem hun hjelper. Arvola har gjort en grundig research for å skrive kvenenes historie inn i romanen og ved starten på flere av kapitlene er det en slags faktaboks som refererer til historiske hendelser. For meg er det beskrivelsen av samfunnet, kvenene og samenes plass i samfunnet  som er mest fasinerende. I tillegg kommer at jeg får vite mye som var ukjent kunnskap om forholdet mellom nordmenn, kvener og samer, det er interessant. Kjærlighetshistorien … jaja… det blir nesten i meste laget for meg.Uansett skal det bli interessant å lese de neste bindene og det skal Arvola ha, hun har virkelig gjort en strålende innsats for å gi oss kunnskap om kvenenes liv og levnet.

En kommentar om “Kniven i ilden

  1. Tine sier:

    Fin omtale, enig at kjærlighetshistorien var litt «over the top». Tenker fortsettelsen kanskje jevner ut inntrykket.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: