Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Gjennom de siste månedene har noen bloggere lest en del av bøkene som er nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Det har vært en fin opplevelse å lese bøker jeg ikke selv har valgt og ikke minst møte nye forfatterskap. Gjenoppdagelsen av å lese bøker på svensk og dansk var en glede! Det er en egen rytme i de enkelte språkene og dette forsvinner ofte i oversettelsen, selv om mange oversettelser er strålende gjort. Hvilken bok er så min favoritt til litteraturprisen? Uten tvil: Beate Grimsrud: En dåre fri! En fantastisk leseropplevelse, hun lar meg være medopplever og hun har et språk som glitrer. Jeg blogget om denne boka her.

En ting er min personlige favoritt, som jeg selvsagt håper og mener bør vinne, men det er også mulig at Carl Frode Tiller ligger godt an for å ta prisen. Jeg kan ikke si at jeg likte boka, men det handler om smak og behag og ikke om boka er god eller ikke. Innsirkling 2 som er nominert av Norge er godt skrevet, opplegg og tema er godt uttenkt og gjennomført. Forfatteren fortjener all mulig hyllest for prosjektet sitt, men altså, det tiltaler ikke meg. Hvorfor ikke? Jeg tror det er fordi jeg blir gjort til titter,  forfatteren går tett, veldig tett innpå personene sine slik at det kjennes ubehagelig for meg som leser og da får jeg heller lyst til å lese noe annet (absolutt en pingletendens, men jeg lever med den). Bloggposten om Innsirkling 2 er her.

De andre bøkene, Flugtämjaren, Stigninger og faldBlues frå ett krossat världhus og til slutt Det tatoverende budskab har alle vært interessante lesninger og bortsett fra Olsen ajuu har jeg ikke blitt skuffet over bøkene. Når det gjelder Olsen ajuu, er saken kanskje den at jeg hadde sett sånn fram til å lese noe fra Grønland og så blir ingen av mine forventninger møtt. En interessant og givende reise har det vært! Takk til Knirk som satte tiltaket i gang og som har fulgt det opp helt til slutt. Nå venter jeg spent på hvem som får prisen!

2 kommentarer om “Oppsummering av nordisk lesing

 1. bentebing sier:

  Ja, enig med deg! Men så er det altså disse tekstene vi ikke har fått lest, hva med dem? Morsomt at du peker ut Olsen ajuu som en kultbok, den er jo virkelig så spesiell at jeg fortsatt lurer på hva jeg egentlig har lest.

  Liker

 2. Ingalill sier:

  Jeg blir ekstremt sjokkert hvis ikke Beate vinner (selv om jeg likte Tiller best), skjønner ikke hvem utfordreren kan være – mm det ligger verdenslitteratur blant de vi ikke har lest.
  – blir spennende!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: