Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

9788203211317_Boyd.inddPå en reise fra Malawi for mange år siden satt jeg en lang natt sammen med en engelsk bibliotekar og delte leseropplevelser. Denne juleferien leste jeg to av dem og hun hadde rett, dette var gode bøker. Hvileløs av William Boyd en spenningsroman som handler om hvordan Eva, russisk emigrant i Paris blir vervet som spion for England under andre verdenskrig. Boken begynner med at datteren til Eva, Ruth får vite at hennes mor ikke heter Sally slik som hun alltid har trodd, men altså Eva. Hun får noen ark der moren har skrevet ned sin historie om møtet med Lucas Romer, arbeidsgiveren til broren Kolia. Eva bor i Paris med foreldrene og broren Kolia. Broren dør i et slagsmål og det er i begravelsen at hun første gang møter Lucas Romer, han som senere overtaler henne til å gå i Kolias forspor og bli spion. Eva er 28 år og vakker, snakker russisk, fransk og engelsk og etter press fra foreldrene, som ser at England kan være et tryggere sted for henne, drar hun på «spionskole». Her lærer hun å snakke perfekt engelsk, stenografere og det viktigste av alt, ikke stole på noen. Hun arbeider i en avdeling som produserer nyheter som andre nyhetsformidlere plukker opp og sprer videre. Gruppen hennes blir sendt til Amerika og målet er å få dem til å gå med i krigen mot Tyskland og deres allierte. Mens hun er i USA blir hun elskerinnen til Lucas Romer, men etter et oppdrag som går helt galt oppdager hun at selv ikke Lucas kan hun stole på.

Eva har holdt hele sin fortid skjult for mannen sin så lenge han levde og datteren til nå, men så trenger hun hjelp til et siste oppdrag og da må Ruth trå til. Ruth er alenemor som underviser fremmedspråklige i engelsk, samtidig som hun prøver å avslutte en master. Det siste går riktig dårlig, men når oppdraget blir klart er veilederen god å ha.

Jeg leser vanligvis lite spenningsbøker, men da jeg hadde et anfall av ryddetiltak og fant navnet til forfatteren notert ned, lånte jeg boken på biblioteket og ble positivt overrasket. Dette er spennende, godt skrevet og jeg fant stadig grunner for å sette meg ned å lese noen minutter – selv i det mest hektiske julestresset. William Boyd har fått flere priser for bøkene sine og hvis denne er representativ for ham så skal jeg virkelig lese flere.

4 kommentarer om “Hvileløs

 1. bentebing sier:

  Ja, det var en fantastisk reise for selv om Malawi er et av Afrikas fattigste land er det så utrolig vakkert, vakre mennesker og i desember da jeg var der behagelig temperatur. Gjett om jeg har lyst til å reise tilbake??? Tusen takk for hyggelig kommentar:-)

  Liker

 2. astridterese sier:

  Jeg ble sittende med setningen: «På en reise fra Malawi» Så fantastisk det hørtes ut! 🙂
  Jeg har ikke lest William Boyd, men du gjorde ham interessant i dette flotte innlegget!

  Liker

 3. bentebing sier:

  Takk skal du ha! Nå skal jeg straks og med en gang bestille The Blue Afternoon:-)

  Liker

 4. karinleser sier:

  Nå ble jeg glad! William Boyd er en av mine favorittforfattere og jeg blir så glad hver gang jeg ser noen lese bøker av han. Dette er, dessverre, den eneste boken som er oversatt til norsk. Jeg synes Hvileløs var god, men den holder ikke mål mot de som er mine favoritter nemlig Brazzaville Beach og The Blue Afternoon, med sistnevnte som aller, aller best. Han kom ut med en ny bok i år som heter Waiting for Sunrise, som også viser hans talent for å fortelle gode historier!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: