Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

nyttlivSå du TV-serien på nrk for noen uker siden? Det gjorde jeg og da jeg så at biblioteket hadde kjøpt inn boka, var jeg kjapp til å sikre meg den. Forfatteren Jennifer Worth er fortelleren i boka og hun tar oss med til Londons fattige strøk i East End i 1950-åra. Hun kom til Nonnatus House for å ha turnus som jordmor og oppdager at det hun trodde var et sykehus i virkeligheten er et kloster hvor både nonner og sykepleiere bor og arbeider sammen i East End. Jenny Lee ( som var forfatterens pikenavn) har ingen varme føleleser for nonnene og deres tro, men etter hvert vinner de hennes respekt og hun ser det store arbeidet de legger ned for menneskene som bor omkring dem. Det er mange kostelige episoder med bl.a Fred, kjelepasseren, vaktmesteren, oppfinneren og den alltid uheldige investoren. Den utrolige søster Monica Joan som sier de vanvittigste ting og man lurer hele tiden på om hun er senil eller slu.

Selv om jeg satt klistret til TV-en nesten hver søndag så lenge serien varte, var det likevel mer stas å lese boka – enda serien er laget av BBC(!) Boka har flere historier og ikke minst forteller og reflekterer forfatteren om utviklingen av jordmoryrket, holdningene til jordmødrene og de fødende og verdiene i samfunnet hun var en del av.Det er spennede fødsler og hjerteskjærende fortellinger om hva fattigdom kan gjøre med mennesker. Min yngste sønn kom hjem da jeg var midt inne i en dramatisk fødsel, han følte seg litt tilsidesatt da moderen bare fortsatte å lese til fødselen var lykkelig over og jeg igjenkunne trekke pusten. Jeg forklarte saken og heldigvis er han en ihuga leser, så han kom på at det samme hadde vist han gjort og.

Dette er en både koselig og tankevekkende bok. Jeg er så takknemlig for all forskning og utvikling som har skjedd innenfor dette området, bare av den grunn er den vel verdt å lese.

4 kommentarer om “Nytt liv i East End

 1. bentebing sier:

  Vanligvis ville jeg ikke ha lest boken etter å ha sett en serien, men jeg begynte å bla i den og så at her var det mer om jordmødre og deres arbeid enn det som kom fram i serien – og det var interessant.

  Liker

 2. Isabella sier:

  Har sett serien og elsket den:) Men er litt usikker på om jeg vil lese boken, men kanskje etter å ha lest din omtale:) Spennende tema er det ihvertfall, ikke bare bare å være jordmor:)

  Liker

 3. bentebing sier:

  Takk for kommentaren! Jeg vil ikke karakterisere denne som en «dameroman» hvis du med det mener typen «feelgood» for denne har mer fagstoff i seg til å være det. Bak i boka er det en grundig ordliste som forklarer diverse begreper og som er nyttig, selv om det ikke var nødvendig å sjekke den hele tiden. Men tenker du på «dameroman» som et emne menn ikke er så veldig interessert i, så er jeg helt med.

  Liker

 4. Så kjekt å lese omtalen din. Kanskje hvis man en gang i blant skal lese en «dameroman» så bør det være denne? 🙂 jeg tror at den har mange lesere der ute.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: