Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Tsarens helgen Etter først å ha lest Madaonnaene i Leningrad som jeg likte sånn passe, var det anderledes å lese Tsarens helgen av Debra Dean. I denne romanen skriver hun om Xenia som er født inn i kongelige kretser og om kusinen hennes Dasha. De bor i St. Petersburg på 1800-tallet og det forventes at alle i familien tar del i hoffets aktiviteter. Huset til Xenias familie brenner ned og de må flytte inn hos kusinen Dasha. Hun er yngre enn Xenia, men de får god kontakt og Dasha som er fortlleren i boken får snart et svært kjærlig forhold til kusinen, for Xenia er ganske spesiell. Hun er vakker, følsom, eksentrisk og bryr seg lite om konvensjonelle former. Dasha får stadig høre at hun er så lite vakker at hun umulig kan forvente å finne en som vil gifte seg med henne, men begge jentene lengter etter kjærlighet og ekteskap. Xenia gifter seg med Andrej Feodorovitsj som er sanger ved hoffet, han er hennes sjelevenn og hun er lykkelig i ekteskapet med ham. Far til Dasha gjør lite for at hun skal kunne være i selskapslivet og han ønsker at hun skal reise ut på landet sammen med foreldrene. Dasha vet at dette betyr slutten på muligheten for å få seg en ektemann og hun er svært ulykkelig. Xenia inviterer henne til å komme å bo hos henne og Andrej i byen og dette knytter dem enda tettere sammen. Vennskapet mellom Dasha og Xenia er nydelig beskrevet og det er gripende å lese om hvor viktig dette er særlig for Dasha. Xenia ønsker seg barn og etter mye strev og bønner får hun en liten pike, men både barnet og Andrej dør og det virker som Xenia blir gal av sorg. Det vil si at Xenias mor og søster vil få henne dømt som utilregnelig slik at de kan får tak i verdiene til Xenia. For Xenia har begynt å dele ut mat og klær til trengende og fattige, ting hun selv ikke behøver. Hun overdrar huset til Dasha og en dag blir hun borte. Dasha leter etter henne og etter flere år finner hun ut at Xenia har bodd i byen hele tiden, men under navnet til Andrej Feodorovitsj, altså mannens navn. Hun blir om talt som helgen og Dasha treffer mange som forteller om hva Xenia har gjort for dem. Det er her Debra Deans kunnskaper kommer inn og setter romafiguren Xenia og den historiske St.Xenia inn i en setting som virker troverdig.

Forsidebildet på denne boken er nydelig og i motsetning til Madonnaene i Leningrad gir dette signaler om hva boken handler om: den vakkert kledde damen, Eremitasjen i bakgrunnen og elven som skiller henne fra livet der. Ja, de hvite flekkene som kan være snø som forteller noe om det iskalde klimaet både i og utenfor hoffet, tenker jeg.

Joda, er det noen som liker romaner, men en snert av historisk virkelighet så er dette et godt valg.

En kommentar om “Tsarens helgen

  1. Elin sier:

    Den har jeg hatt lyst til å lese, helt siden jeg hørte om den 🙂 Liker spesielt bok omslaget:)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: