Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

og fjellene gaJeg tilhører «alle» som har lest både Drageløperen og Tusen strålende soler, men har vel ikke akkurat ventet i «åndeløs spenning», på en ny bok av Khaled Hosseini. Når jeg nå har brutt min egen regel om ikke å snike i køen, så er det med den erfaringen at slike bøker blir det lang venteliste på og ikke minst må jeg å vurdere hvor mange fler eksemplarer vi må kjøpe inn. Vel, det kan være en slags bortforklaring, men etter å ha lest boka vet jeg at her trengs det flere eksemplarer, for Hosseini er en fantastisk forteller! Boka starter med fortellingen om Abdullah og søsteren Pari som er på vei fra landsbyen Shadbagh til Kabul sammen med sin far Saboor. Abdullah og Pari`s mor er død og Saboor har giftet seg igjen og fått barn med sin nye kone.

Det er en beskrivelse av ekstrem fattigdom, men og av nydelig søskenkjærlighet som gjør at fortellingen om disse to griper hjerterøttene. Når de kommer til Kabul går de til et stort hus der onkelen Nabi arbeider og det går opp for Abdullah at søsteren skal bli igjen og han skal tilbake til landsbyen sammen med faren. Det velstående paret som eier huset i Kabul, kan ikke få barn og de kjøper Pari og gir Saboor og hans familie et grunnlag for å kunne leve videre. Men et barn for lite er som et stort hull i sjelen og hverken Saboor eller Abdullah blir de samme etterpå. Romanen går fram og tilbake i tid og flytter seg mellom forskjellige medlemmer av storfamilien, men på elegant vis knytter Hosseini delene sammen slik at når boken er ferdig lest finnes det et vakkert teppe av fortellinger som er vevd inn i hverandre.

Jeg blir slått av omsorgen storebroren har for søsteren sin, for når han reiser til USA, gifter seg og får barn, blir datteren oppkalt etter Pari. Hun blir også fortalt om farens søsteren og har henne som en usynlig venn. Når den gamle Pari og den yngre treffer hverandre, har den yngre Pari gode «minner» fra de hemmelige samtalene de har hatt. Hun blir ikke skuffet. Jeg har ingen problemer med å anbefale denne boken for som sagt – forfatteren er en utrolig god forteller.

6 kommentarer om “Og fjellene ga gjenlyd

 1. bentebing sier:

  Gled deg, den lever opp til Drageløperen, rett og slett!

  Liker

 2. Lise sier:

  Denne ligger her på pulten og jeg gleder meg til å ta fatt.

  Liker

 3. bentebing sier:

  Boka var anderledes enn de to andre, men kanskje vel så fin. God lesing! Takk for kommentar:-)

  Liker

 4. Isabella sier:

  Gleder meg sånn til å få kloa i denne:) Elsker de foregående bøkene, så jeg har store forventninger til denne. Fin omtale!

  Liker

 5. bentebing sier:

  Ja, denne kan du glede deg til:-) Takk for kommentar!

  Liker

 6. Lise sier:

  Denne gleder jeg meg veldig til. Ligger på vent. Takk for god omtale.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: