Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

CobanMickey Bolitar er helten i den nye krim trilogien til Harlan Coban. Jeg fikk tilsendt Jegeren fra Aschehoug, men det viste seg at dette var bok nummer to i trilogien, så som det alfabet- og systemstyrte menneske jeg er leste jeg e-bokutgaven av første bok Beskytteren og deretter bok nummer to. Selv om jeg har noen  grynt å komme med når det gjelder disse bøkene, så må jeg si at jeg gleder meg til bok nummer tre og den endelige avsløringen (håper jeg).

Ja, hva handler disse bøkene om? Mickey bor i huset til sin onkel fordi faren er død og moren er på avrusing. Han er ny i byen og på skolen og har gjennom sitt tidligere liv bodd i bare kortere tid rundt omkring i verden. Det viser seg at foreldrene har vært involvert i en organisasjon som hjelper barn i fare, men at de nå for hans skyld ville finne et permanent sted å bo. Når faren dør i en bilulykke og moren faller helt sammen må Mickey bo hos onkelen. De to har ikke er særlig godt forhold, men gjennom fortellingen bedrer forholdet seg. I byen er det et mørkt og falleferdig hus, der bor Bat Lady. En dag Mickey går forbi står hun i døren og sier at faren hans slett ikke er død. Mickey vil vite mer og prøver på mange måter å trenge seg inn i huset. Når han tilslutt greier det og får snakke med  Bat Lady får Mickey vite mer om opphavet til organisasjonen foreldrene var knyttet til og hva de arbeidet med. På skolen blir Mickey venner med Ema og Spoon, begge to er outsidere på hver sin måte. Spoon er detaljorientert og hekta på funfacts, Ema er goth og alltid kledd i svart med digre tatpveringer. Mickey elsker å spille basketball og prøver å komme seg inn på skolens lag, men ved å velge «feil» venner har han også skaffet seg fiender og disse «ruler» i basketmiljøet.

Sammen med Ema og Spoon finner de venninnen til Mickey og redder henne fra skumle fyrer (hva ellers) i den første boka Beskytteren. I bok to fortsetter Mickey å lete etter sannheten om farens forsvinning, men en av de peneste jentene på skolen, Rachel blir skutt og moren hennes drept. Mickey skulle skrive en oppgave sammen med henne, men nå handler det om å finne ut hvem morderen er.

Jeg har ikke lest noe av Harlan Coban tidligere og det er egentlig litt dumt, for jeg lurte stadig på om relasjonene mellom personene i alle bøkene hans er så oppstyltet og formelle som jeg opplevde dem i denne boka? Kanskje jeg må lese en? Jeg har lagt merke til at mange låner bøkene hans på biblioteket og når det kommer nye (noe det gjør hele tiden) kjøper vi kjapt inn.

Coban har ikke skrevet ungdomsromaner før, så vidt jeg vet og det er tydelig for jeg synes dette ligner veldig på voksenkrim, men i en kortere form. Det er mye action, bakpå boka står det en pageturner for ungdom, jepp, det er det! Boka er underholdende og det skjer heseblesende mye hele tiden. Det er omtrent null landskaps eller stemningsbeskrivelse og for de som skal ha action er må dette være midt i blinken.

Tine har også skrevet om boka Jegeren

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: