Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

finne lyDette er mars-boka til Bokblogger-prisen og siden jeg ikke tidligere har lest noe av Aina Basso, var det i seg selv en motivasjon til å lese denne. Mine kolleger på biblioteket har lest flere av bøkene hennes og vært begeistret og nå henger jeg meg på.

Finne ly henter sitt miljø fra Finnskogen i 1849. Hovedpersonen er Hanna som er av reisende slekt, men som må holde dette hemmelig når hun skal søke tjeneste. Hun kommer til en svært avsidesliggende gård der en enkemann og to voksne sønner bor. Hun får tjeneste der og skaper gjennom hardt arbeid en bedre tilværelse for de tre mennene. Johannes er den yngste, han har antakelig en diagnose, men han er snill og han blir svært betatt av Hanna. Harald er odelsgutten, stor og sterk og holder på å gå på veggen av det trange miljøet i bygda. Når det blir vår får han seg jobb og reiser vekk fra gården. Hanna trekkes også mot Johannes, men hemmeligheten om hvem hun er og hvor hun kommer fra skaper murer mellom dem. Når sommeren kommer, kommer også de reisende og Hanna vil gjerne gi dem både penger og mat fordi hun vet at de trenger det, men det blir oppstandelse når dette blir oppdaget og hun må tilslutt velge mellom å bli eller å finne sin egen vei et annet sted.

Forfatteren veksler mellom Hanna og Johannes sitt synspunkt, kapitlene er korte og det er en intensitet i beskrivelsen av personer og miljø som holder deg fast. Det skjer ikke så mye før på slutten da bygdefolket bestemmer seg for å jage fanten, men likevel er det drama i det stille. Romanen forteller om de reisendes vilkår i Norge på denne tiden og det er  en historie det ikke er noen grunn til å være stolt av. Jeg var ikke vilt begeistret for boka, men jeg vil nok anbefale den som en god bok og vel verd å lese.

4 kommentarer om “Finne ly

 1. bentebing sier:

  Ja, jeg var innom bloggen din og leste det du hadde skrevet (burde lagt igjen et lite spor…). Jeg er i det hele tatt ikke så veldig begeistret for bøkene som er valgt ut til Bokbloggprisen denne gangen – så langt. De er godt skrevet, hjelpe meg, men jeg blir heller rystet enn begeistret av dem. Jeg har bestemt meg for å lese alle – så det er fortsatt noen å gå på… Tusen takk for kommentar, det er hyggelig at du stikker innom!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Jeg likte den, men ble ikke i fyr og flamme. Nå har jeg ikke lest noen av de andre bøkene hennes, men hun skriver så bra at det er nok grunn til å ta en titt. Tusen takk for kommentar!

  Liker

 3. astridterese sier:

  Jeg er en av dem som er veldig begeistret for Aina Bassos bøker. Jeg har lest dem alle sammen. Så jeg var nok litt mer begeistret for boken er du er 🙂

  Liker

 4. Tine sier:

  Flott omtale Bente! Ser at jeg er hakket mer begeistret enn deg 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: