Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

IMG_2151Helle Helle er nominert til Nordisk Råds Litterturpris 2015 for denne romanen. Vel fortjent – og måtte hun bare vinne! Hun var også nominert til samme pris i 2009 for romanen Ned til hundene. Hvis du vil er romanen om Roar som er på sin første løpetur i skogen, men finner ikke veien tilbake. Han møter en kvinne som også har gått seg vill og de må tilbringe natten ute i en gapahuk. I løpet av natten forteller kvinnen om sitt liv, men Roars fortid får vi høre lite om. Språket til Helle Helle er så nøkternt og rett frem at det er nesten som et referat, samtidig som hun formidler stemmene til menneskene vi møter. Hun klarer også å gjøre opplevelsen av våt, kald skog, sulten som melder seg og ikke minst tørsten så levende at jeg som leser går ut og drikker mer vann og spiser litt ekstra for å slippe suget som lesingen gir.

Begge hovedpersonene er på hver sin måte «hjemløse» og ute av stand til å kreve sin plass i relasjonene som de befinner seg i. Kvinnen blir tatt opp i et kollektiv og bidrar med sitt der, men forelsker seg ganske håpløst i Christian, som er opptatt på andre kanter.  Hun flytter ut av kollektivet og har en heller rotløs tilværelse til hun igjen treffer Christian og flytter inn hos ham og sønnen Buller (Magnus). Hun får fin kontakt med Buller og til å begynne med er livet med Christian fint, men hun finner ikke ut hva han egentlig vil og dagene bare glir vekk mellom dem.

Boken er nok et eksempel på hvordan Helle Helle viser oss menneskelige relasjoner som ser så alminnelige og vanlige ut, men som under overflaten er eksistensielle dramaer. Språket er som alltid – en nytelse.

4 kommentarer om “Helle Helle: Hvis du vil

 1. bentebing sier:

  Helt riktig! Både svensk og dansk er slik at det egentlig bare er å kaste seg ut i det og nyte språket og «anderledeshetene». Takk for kommentarer!

  Liker

 2. Ja, den har jeg lest og den ble an av favorittene mine, eller alle bøkene hennes er gode og vanskelig å velge bare en. Tenker kanskje at dansk ikke er så vanskelig så det er jo bare å prøve seg 🙂

  Liker

 3. bentebing sier:

  Jeg leste Dette burde skrives i nutid på dansk og det var ikke vanskelig i det hele tatt. Har du lest Biler og dyr? Anbefales!

  Liker

 4. Denne boken var mitt aller første møte med Helle Helle og jeg likte den sånn passe men jeg syntes den hadde noe ved seg som gjorde meg nysgjerrig og det ble til at jeg i sommer og høst har lest alle bøkene hennes, og denne er den jeg har likt minst av dem. Men jeg har planer om å lese den på nytt igjen for se om jeg «leser» den med nye øyne nå etter som jeg har knekt «Helle-koden» og JA, jeg er blodfan av henne og vurderer å kjøpe de to bøkene hennes på dansk som ikke er oversatt ennå.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: