Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

IMG_2152Jeg har ikke lest Trude Teige sine krimbøker, men jeg har stor sans for hennes historiske bøker og det kan jeg si med en gang: også denne boka Mormor danset i regnet.

Det er Juni som er fortelleren i denne boka om mormor Tekla som har en skjult historie fra krigens dager som tyskerbrud. Juni arver huset til mormor og morfar og reiser tilbake til øya der hun bodde store deler av oppveksten. Hun skal rydde opp både etter dem og moren som døde for kort tid siden. Selv rømmer hun fra et voldelig forhold, oppdager at hun er gravid med partneren og sliter med tankene om hun skal beholde barnet eller ikke. Hun treffer naboen Georg som også skal tenke igjennom en trøblete relasjon, men som viser seg å bli en god venn og samtalepartner. Juni er deprimert og orker ikke så mye, men Alfred en eldre øyboer hjelper henne med å komme igang. Juni finner ukjente bilder av mormoren med en mann hun aldri har sett før og oppdager at mormoren var gift med en tysker før hun traff morfaren. Georg jobber med en doktorgrad i historie og har gode kontakter på universitetet som hjelper dem når de trenger å reise til Tyskland for å finne ut hva som skjuler seg bak hendingene i byen Demmin. Det er rystende og utrolig grusomme hendelser som fant sted der 1. mai 1945. Tekla og Otto (mannen hennes) kommer dit rett etter at denne hendelsen har skjedd. Huset til hans familie er overtatt av nazister og alle er døde.  Stephan og Tekla arbeider for disse mot hus og mat, men etter noen måneder blir stedet invadert av russere. Otto blir drept og Tekla blir utsatt for massevoldtekt og blir gravid etter dette. Teklas familie i Norge har slått hånden av henne. Hun har skrevet brev på brev, men aldri fått noe svar. Hun vil likevel prøve å komme seg tilbake til Norge og begynner på den strabasiøse og farefulle reisen.

Boken veksler mellom Junis fortelling og mormor Tekla sin historie. Jeg fikk et lesereksemplar fra Aschehoug og der er de to historiene satt med ulike typer, meget leservennlig. Boka har ikke fått noen kjempekritiker, men det er en interessant bok å lese fordi den gir et innblikk i historien som i hvert fall jeg ikke har lest så mye om før. Trude Teige er en flink forteller og boka er lett å lese, men ikke så lett å glemme.

10 kommentarer om “Mormor danset i regnet

 1. bentebing sier:

  OK ! Tak skal du ha, skal rette det når jeg kommer på min vanlige Mac .

  Liker

 2. Charlotte sier:

  Hei! Tenkte bare å opplyse om at mannen til Tekla heter Otto, ikke Stephan 🙂

  Liker

 3. bentebing sier:

  Så hyggelig! Takk skal du ha! jeg kan være enig med deg når det gjelder Juni og hennes historie, men den delen fra andre verdenskrig setter spor! Trude Teige kommer til Meland bibliotek på mandag 29.2 og snakker om forholdet mellom fiksjon og fakta, det tror jeg blir spennende!

  Liker

 4. anine sier:

  glad for å finne denne gode anmeldelsen etter å ha lest VG som nesten mobbet damen! Likte boken godt! Minus den presente historien til Juni som ble litt vel patetisk. men alt i alt en fin bok om et interessant historisk tema! så takk!

  Liker

 5. bentebing sier:

  Ja, de har nok vært på turne! Jeg får prøve en av krimbøkene hennes, hvilken av dem er best? Takk for kommentar!

  Liker

 6. astridterese sier:

  Jeg har lest krimbøkene og likte dem veldig godt! Maormor danser i regnet har jeg i bokhyllen og den skal leses. Jeg må bare gjennom litt som kommer foran i køen 🙂 Jeg har sikkert vært på samme arrangement som dere, bare i Stavanger. Der fikk jeg boken og tok mot til meg og gikk bort til Trude Teige og fikk den signert 🙂

  Liker

 7. bentebing sier:

  Jeg har bare snakket med noen som har lest krimbøkene hennes og de var ikke overbegeistret…
  Takk for kommentar!

  Liker

 8. bentebing sier:

  Takk skal du ha, Tine! Ja, det var fine bøker hos Aschehoug, men det foreløpig bare denne jeg har lest.

  Liker

 9. Tine sier:

  Flott omtale Bente! Som du vet (siden vi var på det samme arrangementet) så har jeg også boken. Jeg har faktisk begynt på den et par ganger, men lånte den vekk til en venninne som var ivrigere enn meg. Håper å ta fatt igjen om noen uker 🙂

  Liker

 10. Jeg har heller ikke lest krimbøkene til Teige men ser jeg har en bok av henne stående, så fikk vi jo denne som jeg også skal lese snart. Liker veldig godt historiske romaner og ser frem til å lese denne og det høres fint ut at det kan være en bok som sitter i en stund.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: