Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

IMG_2609Linn Ullmann har skrevet en bejublet bok om seg og sine foreldre. Boken omtales som sjangeroverskridende av forlaget og det er den på sitt vis fordi den er utgitt som en roman, men omtaler, beskriver og går tett inn på mennesker som mange kjenner til, har meninger om og har vært i berøring med enten direkte eller gjennom deres kunstneriske virke. Hovedpersonene i boka er navnløse, det er moren, jenta, faren, men det er og Ingrid farens siste kone som opptrer som en biperson, men som er tydelig tilstede som den som fikk det daglige livet til å gå rundt.

Boka er delt inn i seks deler og disse «ordner» romanen i perioder eller kanskje jeg skal si fokusområder. Linn Ullmann skriver om barndommen sammen med en fraværende mor og mange barnepiker. Hysteriet som griper henne når moren ikke ringer til avtalt tid og lengselen etter å være en del av morens liv hele tiden, ikke bare av og til. Hun skriver om somrene på Hammars på Fårø med faren og reglene for livet der. Det er en fantastisk nærhet, råhet og nesten skruppelløs gransking av personene og hendelser som driver lesingen framover. Det er vakkert og samtidig trist både fordi boka beskriver som Ullmann sier tre kjærligheter, men ingen samlet kjærlighet som familie. Jeg ble særlig grepet av historien når hun reiser til München for å treffe moren og faren, 12 år gammel å begi seg ut på reise fra New York til München – det må være en intens lengsel eller ønske om en helhet som bringer noen til å gjøre dette.

Romanen er omtalt som en av årets (2015) beste, det er jeg enig i. Skrivemåten, gjennomføringen av dette prosjektet og opplevelsen av en forfatter, datter, jente som prøver å forstå, huske og sette sammen en av fortellingene om sitt liv – er fasinerende og fortjener mange lesere.

 

6 kommentarer om “De urolige

 1. bentebing sier:

  Bare gled deg! Den er fin hele veien:-). Takk for kommentar!

  Liker

 2. Beathe sier:

  Jeg har vært skeptisk til Ullmanns bøker, men nå er jeg i gang med denne og må bare si at jeg liker det jeg leser foreløpig!

  Liker

 3. bentebing sier:

  Takk skal du ha, Rose-Marie! Jeg er helt enig – dette var en stor opplevelse!

  Liker

 4. Rose-Marie sier:

  Fint å lese din anmeldelse! Boka er den beste norske jeg leste i fjor!

  Liker

 5. bentebing sier:

  Denne må du lese, kort og godt! Den er knallbra – dessuten er det godt å utfordre seg selv av og til:-)

  Liker

 6. astridterese sier:

  Jeg ser at jeg absolutt må lese denne. Den har eksistert litt i utkanten av typen bøker jeg først og fremst leser. Men det kan være godt med en ny sjanger av og til 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: