Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Bøker om dyr og relasjonen som kan oppstå mellom mennesker og dyr er en egen sjanger. Vi har vært igjennom Bibliotekkatten Dewey og andre rørende historier om dyr som knytter seg til mennekser og omvendt. På nettsidene til Edinburgh Central Library kan en finne historien om terrieren Greyfriars Bobby, ganske så fasinerende!

Candlemaker Row - 'Greyfriars Bobby'

Nå har jeg lest boken til Tom Michell: Min venn pingvinen en svært sjarmerende fortelling om hvordan forfatteren møter og lever en stund sammen med pingvinen Juan Salvado. I 1975 reiser Tom min-venn-pingvinen-1Michell til Argentina, han skal undervise på en engelsk skole nær Buenos Aires og samtidig vil han benytte anledningen til å besøke og utforske et for ham ukjent kontinent. På en av sine utflukter, denne gangen til Uruguay finner han en hel flokk pingviner som har blitt utsatt for oljesøl, de fleste er døde, men så ser han en pingvinvinge som rører på seg. Det er en Magellanpingvin som fortsatt er i live og han tar den med til leiligheten som han låner. Rensingen begynner som et voldsomt basketak, men når pingvinen skjønner at dette er en hjelper så roer han seg ned og finner seg i behandlingen. Tom Michell må tilbake til skolen og vil sette ut pingvinen igjen, men denne karen nekter å forlate ham og siden Michell har reddet ham, kan han ikke bare gå sin vei. Han bestemmer seg for å ta Juan Salvado med seg tilbake til skolen, men det er et problem – for han må krysse grensen mellom Uruguay og Argentina og det er ingen enkel sak. På skolen blir pingvinen snart en kjent og kjær maskott. Juan Salvado blir oppsøkt av personale, elever og venner av Michell. Han får betroelser i bøtter og spann – og det er nok noe med dette å snakke til en som ser ut til å lytte intenst til det som blir sagt og ikke stadig komme med gode råd eller motforestillinger.

Bøker i denne sjangeren kan lett bikke over til det sentimentale, denne er av og til på grensen, men Michell klarer seg bra for han skriver også om forurensning av havene og vi får noen glimt av dagliglivet utenfor skolen fra 1970-tallets Argentina.

Liker du historier om dyr så denne midt i blinken. Dette er en koselig bok, jeg flirte godt av noen episoder og fikk litt vått i øynene av andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: