Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg har hatt denne romanen liggende på leselisten altfor lenge, men når jeg skulle reise vekk og en lang rekke med dager til bare lesing lå åpen foran meg tenkte jeg at dette måtte være boken å ta med på flyet og ellers rundt omkring. Jeg undervurderte fullstendig hvor morsom, rar og underfundig den var,  for plutselig var den lest og nå jeg må til å lete etter andre kjekke bøker. Jeg kan med en gang si at man skal ikke la seg avskrekke av noe over 500 sider, for de fór unna mens jeg med store øyne leser om hvordan hovedpersonen Selin gjør sine observasjoner og refleksjoner.

Boka handler altså om tyrkisk-amerikanske Selin som begynner på Harvard og skal orientere seg i en ny situasjon, borte fra moren som hun stadig har konferert med i store og små saker. Hun skal bo sammen med mennesker hun ikke kjenner og hun skal velge kurs som hun skal ta for å peile seg inn på veien videre i livet. Selin har tydeligvis levd et meget beskyttet liv så hennes erfaringer med andre måter å leve på er ganske begrenset. Året er 1995, for Selin er epost noe helt nytt og livet på campus er som en oppdagelsesreise. Hun blir kjent med Svetlana som er mer verdensvant enn henne og hun treffer Ivan som studerer matematikk. Hun melder seg på et kurs i russisk, et i kunst og et i lingvistikk, hva skal hun med disse? Ikke godt å vite… Hun melder seg som frivillig til å undervise elever som skal ta eksamen i matematikk og engelsk. I møte med disse ser hun hvor priviligert hun har vært i sin oppvekst og med sine ressurser. 

Ivan får henne til å melde seg som engelsklærer på landsbygda i Ungarn når skoleåret er over. Selin som på sin egen observerende måte er forelsket i Ivan gjør dette. Vi og hun blir introdusert til flere spesielle karakterer, noen av dem så påfallende at husbonden ble utsatt for høytlesing og intens fnising fra min side. 

Forfatteren Elif Batuman har skrevet en bemerkelsesverdig roman. Underholdende og interessant fordi den gir et innblikk i en ung person sin oppvåkning fra beskyttet hjemmeliv til studentliv og ansvar for seg selv. Jeg leser gjerne mer av denne forfatteren og håper at mange vil lese Idioten av Batuman, ikke bare Dostovjski sin.

2 kommentarer om “Idioten

  1. bentebing sier:

    Ta deg endelig tid til å lese denne, den er mye bedre enn jeg hadde forestilt meg! Takk for kommentar!

    Liker

  2. En av mine ynglings-youtubere snakket om denne boken for noen dager siden og det gav meg lyst til å lese den og omtalen din gav meg ikke noe mindre lyst -boken noteres!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: