Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Kari Stai har laget en lang rekke med bøker om Jakob og Neikob og den siste heter altså Jakob og Neikob og Alle Andre. I denne boken har de fått med seg Masekob, en utrolig masete type som setter tålmodigheten til den alltid så positive Jakob på prøve. Masekob spør og graver om alt mulig og sier høyt og tydelige at Neikob er så anderledes, hvorfor er ikke han som alle andre? Neikob blir lei seg og vil bli som Alle Andre. Når Jakob spør om han vet hvem Alle Andre er, så sier Neikob: Nei. Jakob tilbyr seg å bli med ham på leting etter Alle Andre og de drar av sted. Først på bussen, stå i ubåten, så i raketten – over alt spør Neikob om Alle Andre er der, men ingen gir seg til kjenne. Så finner han ut at får være seg selv og Jakob er enig. På veien hjem kræsjer de i en planet og møter en grå fyr. «Velkommen til Uno», sier han, jeg heter Alle Andre. Neikob vil bli som Alle Andre, det er ikke noe problem sier Alle Andre, han må bare gå inn i en klonemaskin. Neikob sender Jakob hjem, men Jakob føler seg svært urolig, hva var det Neikob egentlig skulle? Neikob oppdager at klonemaskinen har gjort ham helt lik alle andre, har han mistet seg selv? Jakob som er hjemme grubler, får med seg Masekob og reiser for å finne Neikob, det er ikke lett blant Alle Andre. De finner ham, men kan han bli Neikob igjen? Nei, sier maskinmesteren, jo sier Masekob, bare man maser lenge nok…

Kar Stai har virkelig funnet noen fine fyrer å skrive om i bøkene om Jakob og Neikob. Hun tar opp ulike tema i hver bok og lar den naivistiske fortolkningen av setningene bringe handlingen videre. Ord og uttrykk som barna ikke forstår gir mulighet for samtale og oppklaring. Denne gangen er det klonemaskin, forklaringen ligger riktig nok i illustrasjonene og det gir en fin inngang til å se nøye på de fine, stilliserte bildene, som er rikere på detaljer enn det jeg så ved første gjennomlesing. Teksten er på nynorsk og boka er utgitt av Samlaget. Jeg lånte boka på biblioteket.

4 kommentarer om “Jakob og Neikob og Alle Andre

 1. bentebing sier:

  Hva tenker du på da? Virkemidler i illustrasjonene? I teksten? I denne spesielle boka om Jakob og Neikob? Om du kjenner andre bøker med disse to figurene har du sikkert lagt merke til at Jakob og Neikob har motsatte farger, der Jakob er rød er Neikob blå osv. Stai er kjent for å konsentrere fargebruken i bøkene sine og bruker mye primærfarger. I denne boka, så vidt jeg husker, introduserer hun en vri på fargepalletten sin noe som utvider det kjente og følger på den måten opp teksten i boka som tar opp etiske og moralske aspekt ved individ kontra masse. Her bl.a. ved å problematisere behovet for å «være som alle andre», massens beskyttelse i motsetning til invividets rett. Jfr. klonemaskinen som Neikob må igjennom. Hun bruker også humor for å formidle Masekob sin innsats både før og etter hendelsen med klonemaskinen og som du sikkert har lagt merke til ligger det både i denne og andre bøker om disse to karene en underliggende «voksentekst» som gir den voksen leseren noen gode innfallsvinkler til å snakke om de ulike temaene denne og de andre bøkene tar opp.
  Jeg håper jeg har gitt det et slags svar her?Lykke til med utforskingen av Jabok og Neikob!

  Liker

 2. kaiza sier:

  hva slags virkemidler er det i denne fortellingen?

  Liker

 3. bentebing sier:

  Så kjekt! Ja, Stai har funnet et flott konsept med disse to. Takk for kommentar!

  Liker

 4. Tine sier:

  Å ja, sant denne er fin? Masse fin moral, pakket inn til det ugjenkjennelige. Ungene i barnehagen elsker Jakob og Neikob og denne boken her, suste opp som favoritt fra første gjennomlesning.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: