Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Det er forfatteren Kate Quinn som står bak denne romanen der spionen Louise de Bettignies spiller en vesentlig rolle som venn og inspirator for en av hovedfortellerne i boka. Louise de Bettignies ble rekruttert av engelskmennene  til oppdrag under første verdenskrig og hun tok dekknavnet Alice Dubois. En av hovedpersonene i boka er Eve Gardiner, hun arbeider som arkivar, men ønsker sterkt å bidra i krigen mot tyskerne. Hun blir rektuttert av kaptein Cameron, får opplæring i Folkstone og blir sendt til Lille der hun møter Alice Dubois og får videre opplæring av henne. Eve stammer og kan derfor ikke brukes til vanlige agentoppdrag, men hun søker jobb hos en restaurantør som serveringsdame og får der anledning til å overhøre hvordan tyske befal planlegger og utveksler informasjon om nye angrep, militære forflytninger og andre viktige opplysninger. Spionene i Alice-nettverket lever farlig og risikerer hele tiden å bli avslørt, men på grunn av dette livet blir de også nært knyttet til hverandre, så når Alice eller Lili blir tatt, er Eve sikker på at det er hennes feil og hun blir veldig preget av dette resten av livet.

I 1947 reiser Charlie St. Clair med sin mor fra USA til Europa. Charlie er gravid med ukjent far til barnet og foreldrene vil at hun i løpet av turen skal fjerne «problemet». Charlie har derimot en helt annen plan. Hun har siden krigens slutt vært på jakt etter nyheter om sin elskede kusine Rose som bor i Frankrike. Faren til Charlie er advokat og har gjennom sine forbindelser prøvd å finne ut hvor hun har blitt av, men så langt har resultatet vært negativt. Charlie har med seg en adresse i London og i et uoppmerksomt øyeblikk, stikker hun av fra moren og oppsøker Eve Gardiner. Eve vil ikke ha noe med Charlie å gjøre, men Charlie overtaler henne og sammen med skotten Finn, som er Eves kokk og sjåfør, reiser de til Frankrike for å prøve å finne Rose. Eve har sin egen agenda, for hun ønsker å finne René, restauranteieren som hun holder ansvarlig for å overgi henne til tyskerne og maltraktere hendene hennes.

Kapitlene i boka skifter mellom Eve i 1915 og Charlie i 1947, dette gir en fin framdrift i romanen og kapitlene er tydelig merket slik at vi behøver ikke være i tvil om hvem som er fortelleren.

Dette er en spennende og interessant bok fordi den forteller om ukjente helter, kvinnens stilling i krig – også de som gjorde en krigsinnsats, samfunnet i 1915 og i 1947. Dessuten er det en fin fortelling om hvordan vennskap vokser fram selv om utgangspunktet ikke er det beste. La ikke eventuelle fordommer mot bøker med «dame-nesten-med ryggen-til» på forsiden hindre deg i å lese denne, den er bedre enn den ser ut til. Jeg lånte boka på biblioteket.

2 kommentarer om “Alice-nettverket

  1. bentebing sier:

    Jeg tenkte det var på sin plass og si ifra, for boken handler faktisk om personer som har levd og hendelser som har funnet sted og da blir det litt mer interessant. Takk for kommentar!

    Liker

  2. Tine sier:

    Flott omtale, tror jeg har boken ett eller annet sted, og etter å ha lest denne vil jeg finne den frem. Kjekt å se advarselen mot «kvinnerygglitteratur», det hjalp på motivasjonen 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: