Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

En ny bok fra Isabel Allende er alltid spennende. Etter vinteren fikk jeg anbefalt fra biblioteket og etter noen litt spesielle leseropplevelser var det deilig å gå inn i denne herlige romanen. Her møter vi professor Richard Bowmaster som underviser ved New York University, kollega og leietakeren hans Lucia Maraz og den unge ulovlige innvandreren Evelyn Ortega fra Guatemala. Det snør voldsomt i New York, gater og veier er nedsnødd og Richard må svært motvillig ut å kjøre. På veien hjem kjører han inn i bilen til Evelyn og hun blir helt fra seg av angst og fortvilelse. Han tar henne med seg hjem og ved hjelp av sin leietaker Lucia får han ut av henne at hun har lånt arbeidsgiveren sin bil. Etterhvert kommer det fram at i bagasjerommet på bilen ligger det et lik av en ung dame. Evelyn sier at arbeidsgiveren er en mann med et sterkt temperament og at han kommer til å drepe henne når han ser hva som har skjedd med bilen. Hun er også overbevist om at det er han som har drept damen i bagasjerommet. Hun vet hvem damen er og alt dette gjør at hun ikke tørr å gå verken til arbeidsgiveren eller til politiet. Lucia og Richard finner ut etter mye fram og tilbake at de må hjelpe henne. Richard låner en hytte av en venn og ved hytten er det et vann der ting kan dumpes… Det er langt å kjøre, snøen gjør det ikke bedre og de kan ikke kjøre på hovedveiene i tilfelle Evelyn eller bilen har blitt etterlyst.

På veien forteller de hverandre om livene sine. Evelyn om livet i Guatemala, om moren som overlot tre barn til bestemoren for å reise til USA for å tjene penger, om eldste broren som kom inn i MS-13 og de grusomme konsekvensene som rammet familien gjennom dette. Lucia fortller om livet i Chile der hun bodde med moren og broren Enrique til 1973 da militærkuppet skjedde. Broren forsvant og Lucia som hadde blitt sett i et demonstrasjonstog, måtte rømme til Canada for å overleve. Richard forteller om sitt liv med jødisk far som var født i Tyskland, han måtte rømme til Portugal og traff der sin kone. De rømte videre til USA og Richard vokste opp med farens takknemlighetsgjeld til alle som hadde hjulpet ham med å komme i sikkerhet. Noe som faren overførte til Richard ved at de stadig reiste til Brasil med hjelpesendinger. Når Richard er ferdig med studiene reiser han til Brasil og treffer den livlige Anita og hennes store familie. De gifter seg og får to barn. Den ene dør i krybbedød og Anita synker inn i sorg og depresjon. Richard prøver å nå inn til henne, men familien leirer seg rundt henne og han finner trøst hos andre. Han fyller seg med alkohol og rusmidler og dette fører til en fatal hendelse med datteren. Da går Anita i full oppløsning, blir innlagt på psykiatrisk sykehus og det går i sterk nedoverbakke med dem. Richard får tilbud fra en god venn om å søke på et professorat ved universitetet i New York. Han gjør det, får utrolig nok jobben og tar med seg Anita. Det burde han ikke ha gjort ser han i ettertid.

De tre kommer ut i mange rare, både tragiske og komiske situasjoner på denne reisen og den egetlige slemmingen får sin straff (akkurat den biten er den mest usannsynlige i boka, men, men okei da…)

Dette er en både lettlest og engasjerende roman. Engasjerende fordi Allende skriver tett opp til dagens virkelighet. Vi hører på nyhetene om fattigdom, vold og undertrykkelse av fattige i Sør-Amerika. Vi hører om alle dem som ønsker å innvandre til USA for å få et liv i fred og frihet fra kriminelle gjenger. Vi får et innblikk nok en gang i militærkuppet i Chile og de veldig konsekvensene dette hadde for familiene til antatte kommunister. I tillegg er det en fin liten kjærlighetshistorie midt i alt. Dette er virkelig en bok som er verdt å lese om du skal ha en rolig dag i lesehjørnet. Anbefales!

2 kommentarer om “Etter vinteren

  1. bentebing sier:

    Ja, les denne! Boka gir et ganske rystende glimt av volden i Guatemala og vanskene med å krysse grensen til USA, men det er og en fin historie om Richard og Lucia som prøver å nærme seg hverandre… Takk for kommentar!

    Liker

  2. Anita Ness sier:

    Åh, denne fikk jeg lyst til å lese. Har lest mye tidligere Allende, men så stoppet det opp.. Takk for tips.:)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: