Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg har stått med denne boken i hånden så mange ganger at da jeg til slutt lånte den på biblioteket, var jeg sikker på at denne må jeg ha lest før. Jeg har sjekket alle mine notater her og der, men nei, ikke ett notat, så det er nok bare min flikking gjennom boka som gjør at jeg trodde denne var lest. Dessuten har jeg hatt en ganske lang pause fra  Arnaldur Indridason og hans heller depresive helt. I Skuggasund er det ikke Erlendur Sveinsson som er hovedpersonen, det er derimot Konrad, en pensjonert politimann som nærmest engasjerer seg selv til å finne ut av hvorfor den 90 år gamle Stefán Thorson ble kvalt i sengen sin hjemme. Konrad oppdager at Stefán egentlig var islandsk-canadier og var stasjonert på Island under andre verdenskrig. Han var i militærpolitiet og når amerikanske soldater ble involvert i saker måtte han samarbeide med det Islandske politiet. Under krigen opplevde Island det de kalte «Tilstanden», unge islandske kvinner ble forelsket i og sammen med amerikanske soldater og soldatene som ventet på å bli plassert i Europa hadde ikke mye å ta seg til, så dette førte til en del bråk.

Et ungt par oppdager et lik av en ung pike ved Nasjonalteateret, mannen som er amerikansk soldat vil ikke bli innblandet i dette og de stikker av. En dame ser at de stikker av og lurer på hva dette kan være? Hun går bort til teateret og oppdager liket. Da tar hun kontakt med polititet og forteller om det unge paret som stakk av. Hun kjente også igjen piken og dermed blir piken som absolutt hadde forbud mot å treffe amerikaneren avslørt. Dette drapet fører til at Stefán kommer i kontakt med Flóvent som er etterforsker i politiet. De samarbeider tett om saken og trives godt sammen. Seksti år senere graver Konrad i livet til Stefán og oppdager at her ligger det en sak der begge etterforskerne føler at de ikke helt har kommet til bunns i. Stefán har på nytt begynt å stille spørsmål til folkene han var i berøring for mange år siden og Konrad følger etter og prøver å få klarhet i hvem som skjuler hemmeligheter her.

Det er ikke en høydramatisk krim dette, men boken gir et glimt av Island under krigen. Vi får en beskrivelse av samfunnet, hirarkiene, forhold mellom mennesker og hvordan de to etterforskerne tenker. Familier og posisjoner er viktige og da kan forholdet til sannheten være så som så. Samfunnet Konrad beveger seg i er anderledes, men ikke mer enn at må familienavnet reddes så går man til drastiske skritt.

Personene i forfatteren sine bøker er som gravd ut av Islands jord og lava, urokkelige på sitt vis. Jeg liker Arnaldur sin skrivemåte og tempoet passer bra til både sakene og personene. Det er to bøker til om Flóvent og Thorson, med tid og stunder skal jeg kikke på dem. Skuggasund kom ut i 2015, så den er ikke helt ny, men det er jo det som er så flott med biblioteket, her kan man finne både gamle og nye bøker – helt topp! Har du lyst til å lese en krim uten mye blod eller hastverk, ja , da kan jeg anbefale denne. I sin tid leste Tine denne.

2 kommentarer om “Skuggasund

  1. bentebing sier:

    Jo jeg kan være enig i at de ligner, men det er noe umiskjennelig islandsk over Arnaldur. Takk for kommentar!

    Liker

  2. Marianne sier:

    Skuggasund var fin. Minner meg litt om Jørn Lier Horst sin skrivestil. Nøysom, sakteflytende, men gjennomarbeidet. Jeg lyttet til Skuggasund i høst og skal absolutt få med meg flere bøker om Flóvent og Thorson. Takk for påminnelsen!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: