Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jeg fikk romanen En strålende fremtid skrevet av den franske forfatteren Catherine Cusset fra Solum/Bokvennen i 2018, da boken kom ut på norsk. Siden har den ligget i en av mine utallige hauger og ventet på å bli lest. Endelig er boka lest og det var en fornøyelse! Det er sjelden jeg har lest en bok hvor alle karakterene står fram som helstøpte mennesker, folk som du kan tenke deg har gått eller går rundt omkring ett eller annet sted i verden. Bokens hovedperson er rumenske Elena som vokser opp hos sin tante og onkel. De sørger for at hun har alt hun trenger, men de blir aldri foreldre for henne. Elena har et minne av en lys og god barndom som tok slutt så altfor tidlig, men er det moren hun har et minne av? Elena er flink på skolen og kommer inn på studier i atomfysikk. Hun treffer Jacob som er jøde og selv om familien hennes først er i mot at de treffes, så blir det dem til slutt. Livet i Romania er vanskelig, det er restiriksjoner over alt og man må smiske seg fram for å oppnå ting eller posisjoner. For Elena og Jacob blir det etterhvert løsningen å reise til Israel, men Elena klarer ikke å slå seg til ro der. De reiser til Italia og får etter mange forviklinger hjelp til å emigrere til USA. Elena skifter navn til Helen, hun legger bak seg alt som var i Romania og starter et helt nytt liv. Hun utdanner seg innenfor IT og får en forskerstilling der, også her utmerker hun seg. Sønnen Alex kommer inn på Havard og alle Helens drømmer ser ut til å gå i oppfyllelse. En dag kommer Alex hjem med Marie en fransk pike som han vil gifte seg med. Helen steiler, han må finne en amerikansk pike, en som ikke vil flytte fra dem, en som vil bli. Helen misforstår det meste av det Marie sier og gjør, det er ikke lett!

Som jeg nevnte i starten, Cusset skaper hele mennesker. Jeg blir opptatt av dem, jeg føler med dem og jeg skjønner nesten hvorfor ting blir som de blir. Det er så flott gjort! Vandringen fram og tilbake i tid gjør at vi får et bilde av Romania under Ceausescus regime og hvor vanskelig det kan være i Israel når den ene parten ikke er jøde. I noen kapitler er det Marie som fører ordet og det gjør at vi får en stemme som forklarer intensjonen i handlingene. Cusset gir et innblikk både i samfunn og enkelt mennesker sine liv og dette gjør boka særlig interessant å lese. Anbefales! Andre som har lest og likt boka er Tine og Rose Marie

En kommentar om “En strålende fremtid

  1. Tine sier:

    Takk for lenke Bente, kjekt at du likte boken 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: