Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Liker du brevromaner? Da vil du sikkert like denne og. Anne Youngson er en eldre debutant og har et langt yrkesliv bak seg i en helt annen bransje enn forfatteryrket. I denne romanen er det Tina Hopgood en godt voksen husmor som skriver til professor Glob, mannen som har utgitt boken Mosefolket. Hun skriver til ham fordi han tilegnet denne boken til en gruppe unge skolepiker fra England som har spurt ham ut om de siste arkeologiske funnene. Tina var en av disse pikene og nå etter mange år tar hun kontakt. Professor Glob er død, men en av kuratorene på Silkeborg museum Anders Larsen skriver tilbake til henne og dette er starten på en brevveksling som går over vel ett år. I begynnelsen skriver de om sine tanker rundt Trollundmannen og hans liv, så om tiden han levde i og langsomt begynner de å fortelle om sitt liv og sine daglige utfordringer. Tina er i et ekteskap der gården og driften av den er det aller viktigste, mens Anders har mistet sin kone og prøver å finne sin vei ut av sorg og savn. Gjennom brevskrivingen blir de klar over sine ønsker, de våger å granske sine motiver for hvordan de handler og de åpner opp for et annet menneske. Anders våger å gi slipp på oppsamlede minner fra sin kone og sette pris på opplevelser sammen med sine barn. Tina våger å begi seg ut på en liten reise og opplever at verden er større enn gårdsbruket. Hun ser på de tre barna sine og aksepterer at de velger anderledes enn det hun gjorde og våger å glede seg over valgene særlig datteren gjør. Anders inviterer stadig Tina til å komme på museet og møte ham der, men når er hun klar til det? Brevskrivingen gjør dem sterkere og klar for å ta nye valg.

Det var en fryd å lese denne boken. Det var en så herlig ettertenksomhet i brevene og en langsomhet som gjorde at personene hver på sin kant ble levende for meg. Anbefales på det varmeste! Jeg lånte boka på biblioteket.

En kommentar om “Møt meg på museet

  1. Berit Bjørklid sier:

    Hei Bente. Nettopp ferdig med boka og den grep meg. Gode setninger jeg måtte stoppe opp over og lese omigjen. Mye å reflektere over. Lett å lese, og lag på lag med tanker som gjorde den givende! Hovedpersonene ble for meg tydelige som fine mennesker jg fikk fortsatt lyst å høre mer om. Virkelig en god leseopplevelse å anbefale! Jeg var i 1973 da jeg arbeidet i Viborg bibliotek på Jylland, veldig opptatt av Globs bøker og arbeidet med Tollundmannen. Morsomt derfor å gjenoppleve historien om ham. Og i tillegg få formidlet hva tidlig levd liv kan ha å si oss moderne mennesker, i våre hverdagsliv.
    Berit

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: