Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Skumring er andre boka i serien om politimennene Flóvent og den islandsk-canadiske Thorson skrevet av Arnaldur Indridason. Vi er på Island året er 1941, andre verdenskrig er i gang og på Island er det amerikanere og britter i store mengder. De har sine egne installasjoner, sine egne butikker og tilgang på varer som islenderne bare kan drømme om å få. Det er mange unge jenter som håper å finne seg en amerikaner eller en britte som kjæreste. Foreldre kjefter og ber jentene tenke seg om, ikke blande seg med de kjekke guttene og ikke bli en del av «tilstanden».  Det er ikke lett og selv i etablerte forhold knaker det. En mann blir funnet skutt gjennom øyet, et hakekors er malt med blod på pannen hans. Det er trolig Felix Linden som er drept, en handelsreisende, men nærmere undersøkelser viser at han er det ikke. Flovent blir satt på saken og fordi det ser ut til at den drepte har forbindelser til det amerikanske forsvaret blir Thorson og koblet inn. Felix Linden og hans familie har bånd til Tyskland og de har sterk sympati med de nazistiske ideene. Rudolf Linden, far til Felix, er lege og gjennom svogeren som er rektor ved en skole får han tilgang på opplysninger om enkelte elver som han bruker til sine «undersøkelser». Mannen som ble drept heter Eivindur, han var en av «vennene» til Felix og han var samboer med Vera. Forholdet mellom dem hanglet og hun benyttet anledningen til å stikke av med sin nye kjæreste mens Eivindur var på reise. Vera er en dame med diverse eventyr bak seg og Flovent må grave dypt for å få sakene opp i dagen.

Jeg har lest mange av Arnaldur Indridason sine bøker med hans gamle helt Erlendus Sveinsson. Jeg ble til slutt veldig lei av Erlendurs traumer, men bøkene om Flovent og Thorson har fått meg igang igjen og jeg nyter språk, beskrivelsene av miljø og stemning. Skumring er konstruert på en så snedig måte at jeg ante ikke hva som kom på neste side. Spennende og velskrevet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: