Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Shaun Tan er en mester! Han lager nydelige, ettertenksomme og slående bildebøker som kan leses av mange aldre. Sikade er en fortelling om den dresskledde sikaden som kommer på jobb hver dag, som gjør jobben sin uansett, han er aldri syk, han prøver å være sosial, men blir oversett, han holder ut. Søtten år går, han skal pensjoneres, ingen fest, ingen håndtrykk. Han går ut. Ingen penger, ikke noe hjem, tid for å ta farvel.

Det er en kort og nedstrippet tekst i boka, et stakkato språk der siste linjer alltid et klikk, klikk, klikk. Dette blir som en rytme og et poetisk innslag. Illustrasjonene viser et grått, nærmest betong-aktig interiør og alle går i grå dresser. Det er ensformig og enstoning. Stemningen boka skaper kan identifiseres med det jeg kan tenke meg kan kjennes som mobbing på arbeidsplassen, mistrivsel og en grå tilværelse. Alt forandrer seg imidlertid når pensjonisten står oppe på taket, kryper ut av den grå dressen og kaster seg ut på nye sterke vinger sammen med de andre sikadene som gløder på himmelen.

Det siste tekstoppslaget er slik:

Alle sikade fly tilbake til skog
Av og til tenke på menneske.
Kan ikke slutte å le.
Klikk Klikk Klikk!

Hvem er taperen her? Dette er en bok som får tankene i sving på både store og små. Les denne og andre bøker av Shaun Tan! Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: