Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Da jeg ble oppmerksom på J.A. Baker og hans bok Vandrefalken ble jeg nysgjerrig. Jeg er ikke så veldig interessert i fugler, men husbonden er svært interessert og han har utrettelig har prøvd å lære meg å gjenkjenne fugler både av utseende og sang. Jeg lærer noen i løpet av våren og sommeren og så glir de ut av hodet igjen når det blir høst og de fleste drar sørover. Når så våren kommer så er det påán igjen…

Det som fasinerte meg ved denne boka var at Baker observerte fugler og da særlig vandrefalken og skrev om den på er slik måte at  helheten i naturen kommer fram. Han har selvsagt hovedfokus på vandrefalken, men naturen rundt spiller også en viktig rolle. Boken har fått panegyriske omtaler og det er helt fortjent, synes jeg. Boka er første gang utgitt på norsk i år, men den ble utgitt i England i 1967 og har fått mye oppmerksomhet både da og senere.

Boka innledes med en ganske lang introduksjon av både boka og forfatteren og det gir en fin bakgrunn for å forstå valgene Baker gjorde for å lage en helhetlig fremstilling av vandrefalkens liv og levnet. Boken er bygd opp som en dagbok med observasjoner fra 1. oktober til 4. april der vandrefalken er i fokus, bokstavelig talt. Baker selv prøver å gjøre seg til en skygge eller noe som er en del av landskapet og han beveger seg slik at han opptar minst mulig plass. Vi får ikke høre noe om hans tanker omkring det han ser, men han viser oss bilder av landskapet, andre fugler og dyr og hvordan været forandrer seg både gjennom dagene og årstidene. Landskapet er i nærheten av Essex og Baker sykler omkring for å finne vandrefalken og når den er funnet blir han sittende og observere hva den gjør, hvordan den flyr og ikke minst hvordan den jakter. Han skriver om sin bekymring for utrydding av arten og han reflekterer over menneskelige installasjoner og hva de bidrar til i fugler og dyrs liv. Baker skriver nærmest lyrisk prosa, det er magisk vakkert og gir noen frydefulle assosiasjoner. Denne boka er et must for alle fugleinteresserte og for dere som er som jeg, sånn passe interessert, så er prosaen boka er skrevet i vel verdt å lese. Boka er en klassiker og for dere som liker klassikere, les den. Anbefales! Jeg fikk boka som leseeksemplar fra Solum Bokvennen forlag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: