Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Jennifer Clement er forfatteren bak denne romanen om Pearl 14 år, som bor sammen med moren sin i en ødelagt Mercury i en husvognpark i Florida. Moren Margot kom fra en velstående familie. Hun har pene manerer, kan spille piano og har bagasjerommet i bilen fullt av minner fra sitt tidligere liv. Pearl  sover i framsetet, Margot i baksetet. Margot vasker på et hjem for krigsveteraner og tjener litt til mat som stort sett består av pulvermelk og kjeks. Pearl går på skolen og har en god venninne April May som hun holder sammen med dagen lang. Pearl er ikke registrert i noe register, så da hun skulle begynne på skolen hjalp foreldrene til April May til slik at hun fikk en fødselsattest. De to jentene utfordrer hverandre om å våge og sitte med beina utenfor kaikanten, for der svømmer det aligatorer. De går på søppelfyllinga for å lete etter skatter og de prøver å finne underholdning der den kan oppdrives. Da Margot får en kjæreste, Eli, blir det trangt i bilen og Pearl begynner å utforske de andre vognene på parkeringsplassen. Hun finner en tom vogn, der hun kan gjør lekser og drive dank. En dag oppdager hun at vognen er full av våpen og hun hører at de synger om hvordan de er brukt. Det er dystert og skummelt. Corazón en meksikansk kvinne kommer til vognen og ber Pearl bli med henne istedet. Hjemme hos henne og mannen får hun mat og omsorg, men hjelper også til med å rense og pakke våpen. Eli gir Margot en pistol, men fører en pistol noe godt med seg? Margot dør og Pearl blir hentet av en sosialarbeider som plasserer henne i et midlertidig hjem. Her blir hun kjent med Leo og Helen som har bodd i fosterhjem i mange år allerede. Pearl føler at hun svever rundt i et tomrom. Corazon kommer og henter henne og livet tar en ny retning.

Sanger om våpen er en sterk, brutal og vond historie, men samtidig er Pearl en så ressurssterk jente at jeg på ett vis tenker at dette faktisk kan gå bra. Det er hjerteskjærende at barn vokser opp i en bil og at hun står helt alene når moren dør. Samtidig er det glimt av godhet og omsorg, ved Corazón (hjerte) sine handlinger og at hun fortsetter å lete etter Pearl når hun blir fraktet vekk av barnevernet. Denne romanen er fiksjon, men likevel – antakelig ikke så langt fra virkeligheten for noen. Anbefales! Jeg lånte boka på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: