Bentebing's Weblog

helt ukatalogisert

Hogne Hongset er forfatteren bak spenningsromanen Vindbaroner. Jeg fikk boka fra forfatteren og jeg har ikke lest noe av ham tidligere. Dette er en svært aktuell bok særlig for alle oss som bor i distrikter der det skal bygges store vindparker. Jeg har nok vært en ganske passiv motstander mot landbasert vindkraft, men Hongset leverer et kraftig innlegg bak i boken mot vindkraft, kabler til utlandet og hvor lite påvirkning kommunene har i vindkraftsaken, virkelig noe å tenke på!

Romanen er først og fremst en spenningsroman med journalisten Mona Messel i hovedrollen. Hun er for tiden journalist i lokalavisen på hjemstedet, der hun bor i underetsjen i huset til moren og stefaren. Stefaren er direktør for kraftverket og en pådriver for både vindkraftparken som er planlagt i området og for å utnytte kraftproduksjonen ved effektkjøring. Mona deltar på et informasjonsmøte om utbyggingen og det er sterke motsetninger som kommer fram under møtet. Det er særlig en gammel venn av stefaren som er en sterk motstander av utbyggingen og som varsler aksjoner. Dessuten er det en grunneier, «Eneboeren» eller Frank som han heter som ikke vil selge deler av eiendommen sin til utbyggeren. Mona føler at hun ikke kan skrive om saken fordi den ene parten er stefaren, men hun gjør sine observasjoner og gir alt stoffet til Gunnar som er sjefsredaktør. Mona klarer likevel ikke slippe saken og får kontakt med Geir som har arbeidet i kraftsektoren, men som nå er på jobbsøking i et frittstående konsulentfirma. Han har sett hvordan rapportene han har levert har blitt behandlet og vil ut av systemet. Monas halvbror, Per er ansatt i NVE og faren er begeistret over framtidsmuligheten dette gir, men Per begynner etterhvert å lure på om dette er rett plass for ham. Mona treffer den pensjonerte lensmannen Horjen og han viser henne et brev han har fått av en mann i bygda som mener han har sett Mona sin biologiske far Vidar ombord i en turistbåt i Canada. Dette får forbrytelsen, som førte til død, voldtekt og Monas tilblivelse, til å stå fram i et helt nytt lys. Kan det være at Vidar faktisk lever og at Mona kan få kontakt med ham igjen og få vite hva som egentlig skjedde? Det skjer en dødsulykke ved kraftverket, en av dem som protesterte mot utbyggene og varslet aksjoner omkommer i tunnelen til kraftverket. Vitner sier at han og nevøen som var med ham varslet verket, men ingen har registert noen varsling. Er det mord? Stefarens tvillingbror Fredrik kommer for å feire deres felles jubileum sammen med familie og venner, men i forkant av dette kommer far og sønn Amato fra Italia for å se på den  planlagte vindkraftparken.  Har de helt rent mel i posen?

Det skjer mye i romanen, tempoet er høyt og jeg trivdes i selskapet med Mona og vennene hennes. Hongset skriver med stor kompetanse om sitt tema og fletter det inn i romanen. Det er interessant, men når det i tillegg kommer ca 20 sider partsinnlegg om kraftutbygging i tillegg blir det i meste laget for meg. Det er mye informasjon om vindkraft og konsekvensene for naturen i romanen, så for meg var det nok, men denne romanen er forfatterens talerør og da har han alle rettigheter. Jeg vil gjerne anbefale romanen, spennede lesning.

Andre som har skrevet om boka er Tine og Artemisa

4 kommentarer om “Vindbaroner

 1. bentebing sier:

  Ja, det var en bra bok. Jeg har sett og ikke minst hørt vindmøller i Danmark og ble overrasket over hvor mye bråk de lager, ganske sjokka faktisk. tenk hvordan det kan bli seende ut her i Nordhordland hvis vi får en diger vindmøllepark i turområdet vårt!!! Takk for kommentar!

  Liker

 2. bentebing sier:

  Ja, det var en interessant og spennende bok å lese. Partsinnlegget var selvsagt frivillig å lese, men når det var der så er jeg jo en nysgjerrig person så… Når det er sagt så synes jeg likevel at dette innlegget er så bastant i sin form at det vippet noe over. Takk for kommentar!

  Liker

 3. Tine sier:

  Veldig gøy at du har lest og likt denne, og ikke minst skriver om den, for dette er bra greier. Takk for lenke, har vært en snartur på Smøla i dag og blant annet studert vindmøller 🙂

  Liker

 4. Anita Ness sier:

  Godt at du også likte denne boka. Han skriver lett og med godt driv. (Partsinnlegget bakerst er det jo helt frivillig å lese;))

  Takk for link.:)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: